Diverse
TURISMUL ÎN ZONA COMUNEI CARASOVA SI ÎMPREJURIMILE ACESTEIA
marti, 08 decembrie 2015
TURISMUL ÎN ZONA COMUNEI CARASOVA  SI ÎMPREJURIMILE ACESTEIA

Turiştii pot fi definiţi ca fiind  persoanele care călătoresc în locuri din afara zonei de reşedinţă  în scop de recreere sau de practicare a altor activităţi în afara celor cotidiene.

 

            Turismul din zilele noastre a devenit o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte domenii din economia mondială (agricultură, comerţ, etc.)

            Comuna Caraşova deţine un potenţial turistic semnificativ datorită cadrului natural, monumentelor istorice precum şi bogăţiei conţinutului etnofolcloric. Cea mai mare localitate a croaţilor caraşoveni şi împrejurimile sale sunt locurile potrivite pentru practicarea mai multor forme de turism în mediul rural, printre care cel cultural, de pescuit şi montan. Caraşova este situată într-o zonă muntoasă, între Reşiţa şi Anina şi beneficiază de un cadru natural pitoresc. Localitatea este principalul punct de plecare spre unul dintre cele mai importante trasee turistice din Parcul Naţional Semenic Cheile-Caraşului.

            Obiectivele turistice din Parcul Naţional Semenic Cheile-Caraşului prezintă peisaje naturale de o frumuseţe rară precum şi moumente cu o bogată încărcătură istorică. Deloc de ignorat este ospitalitatea locuitorilor din zonă, un alt criteriu important pentru care turiştii ar trebui să bifeze Caraşova printre preferinţele de călătorie. Din păcate însă,  inexistenţa infrastructurii turistice distruge peisajul, afectează viaţa sălbatică şi, de foarte multe ori, distruge identitatea locului. Dacă turismul nu este foarte bine administrat poate deseori rezulta în deşeuri, distrugerea covorului vegetal şi al solului, pe lăngâ acestea putând provoca poluarea apei şi aerului, precum şi poluare fonică. Dacă turismul ar fi corect administrat şi bine planificat ar putea genera beneficii pozitive în ariile naturale protejate astfel încât să compenseze efectele negative. Călătoriile care au un impact economic crescut în comunităţiile locale au început să fie din ce în ce mai căutate de către turişti.

            Practicarea turismului în mediul rural datează din antichitate, prin efectuarea de pelerinaje la locurile sfinte, participarea la diferite manifestări festive, urmate de obiceiuri şi tradiţii, dar şi prin manifestări folclorice care, din cele mai vechi timpuri, generează fluxuri de călătorii spre lumea satului.

            Din punctul meu de vedere principalul obiectiv pentru care turiştii ne vizitează zona este petrecerea vacanţelor în alte condiţii de viaţă decât cele obişnuite. În turism, din punct de vedere calitativ, spaţiul rural este considerat  inferior celui urban, datorită gradului scăzut de comfort oferit vizitatorilor. De multe ori turiştii aleg vacanţele în mediul rural pentru a cunoaşte omul de la ţară şi activităţile sale din viaţa de zi cu zi, dar şi pentru aprofundarea culturii rurale.

            Turismul în mediul rural, faţă de alte forme de turism, oferă un alt gen de atracţii. Ocupaţiile  agricole, cele meşteşugăreşti, artizanale, de agrement,  dar şi valorificarea produselor agricole (fructe, legume, lapte, brănză, ţuică), care pot fi puse la dispoziţia turiştilor, reprezintă doar unele dintre acestea. La mare căutare sunt şi plimbările de agrement cu mijloace de transport rustice.

Evoluţia istorică, cadrul natural şi valorile culturale tradiţionale, sunt doar unele dintre resursele turistice pe care localitatea le deţine.

            Pentru o mai bună administrare a programului turistic dintr-o localitate rurală este necesară derularea unor programe care să completeze serviciile turistice de bază, astfel încât să ocupe timpul liber al turiştilor: organizarea de excursii şi drumeţii, sau, de ce nu, învăţarea  unor expresii din limba localităţii respective.

            Comuna Caraşova îndeplineşte aceste criterii.

            Coordonatele importante ale turismului rural se rezumă la ,,spaţiu,, ,,oameni,, şi ,,produse,,. Nu spun întămplător acest lucru deoarece spaţiul, fără existenţa oamenilor şi a produselor pe care le produc, nu poate fi suport al convieţuirii şi nu poate corespunde nevoilor consumatorilor de turism. Lipsa acestor aspecte poate duce la o capacitate diminuată de primire a turiştilor.

            Dintre numeroasele grupuri de turişti, o părere foarte bună despre localitatea noastră a avut un grup din Braşov, membri ai clubului ,,Amicii Salvamont Braşov”. Motivele pentru care au ales să viziteze această zonă au fost, pe lângă practicarea de drumeţii prin împrejurimile comunei, interesul pentru cunoaşterea culturii şi tradiţiilor noastre .

            Feedback-ul primit a fost unul pozitiv, ei susţinând că este foarte probabil să revină în comunitatea noastră, dar nu vor uita să recomande si  altor prieteni să ne viziteze comuna.

Maria Calina

 
DESPRE CETATEA TURCULUI
miercuri, 07 octombrie 2015
DESPRE CETATEA TURCULUI
Cândva, un înţelept a spus: ,,Dumnezeu a lăsat pe pământ locuri binecuvântate pentru a le reaminti oamenilor că raiul există.” Veniţi &ic...
 
SEQUOIA DIN CARAS-SEVERIN
marti, 26 mai 2015
SEQUOIA DIN CARAS-SEVERIN
Copacii giganţi de sequoia sunt printre cei mai înalţi arbori în prezent de pe Pământ.   Proveniența numelui de „sequoia” vine de la...
 
CARDUL NATIONAL DE ASIGURARI DE SANATATE
miercuri, 11 februarie 2015
CARDUL NATIONAL DE ASIGURARI DE SANATATE
Cardul naţional de sănătate este un proiect  de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate &ici...
 
LJETNA ŠKOLA 2014. U COSTINESTIU
joi, 09 octombrie 2014
LJETNA ŠKOLA 2014. U COSTINESTIU
U okviru projekta „Ljetna Škola 2014 “ Ministarstvo Mladih i Športa je u Costineştiu, između 19. i 26. kolovoza, organiziralo seminar „Multikulturalnost&r...
 
SASTANAK HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA
marti, 16 septembrie 2014
SASTANAK HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA
27. i 28. srpnja u Hrvatkoj matici iseljenika u Zagrebu održao se sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa.   Pored izvještaja predsjednika, gla...
 
IARNA PE DUNRE!
joi, 13 martie 2014
IARNA PE DUNRE!
   La numai câteva zile după ce Moș Nicolae ne-a umplut ghetuțele cu daruri, am hotărât de comun acord cu bunul meu prieten Kantorul s...
Citeste mai departe...
 
SUFLETE SARACE
miercuri, 12 februarie 2014
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am crezut şi încă mai cred că tot ce se rezumă la simplitate reprezintă, de fapt, adevărata valoare a vieţii. ...
Citeste mai departe...
 
CONDUCEREA PE TIMP DE IARNA
vineri, 31 ianuarie 2014
Pregătirea autovehiculului:     Deoarece mulţi conducători auto mă întreabă cum să se ferească de accidentele auto pe timp de iarn...
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 46 - 54 din 196

Galeria foto

Sample image

 Pogledajte i foto galeriju koja se nalazi na našem sajtu. Stavili smo zanimljive slike koje govore o našoj prošlosti.

Link-uri interesante

Stavili smo nekoliko znimljiva linka koji vode prema stranicama na kojima se isto mogu prikupiti informacije o rumunjskim hrvatima.
www.restaurante-fastfood.com

Actualitati

 

Kandidat ZHR