Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant
Invatamant
Interviu cu prof. Lupu Florica - directoarea scolii din Lupac
vineri, 14 mai 2010
Interviu cu prof. Lupu Florica - directoarea scolii din Lupac

Aşa cum ne-am obişnuit cititorii, aducem de fiecare dată informaţii din şi despre şcolile noastre. De data aceasta, avem plăcerea de a reda mai jos interviul acordat de doamna profesoară Florica Lupu, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Lupac.

Doamna directoare Lupu se află în fruntea şcolii din Lupac începând cu anul şcolar 2009/2010. Este profesoară de limba şi literatura română şi de limba franceză. Predă la şcoala din Lupac din anul 1986.
R. Vă rugăm să ne prezentaţi în câteva cuvinte şcoala Lupac.
Dir. Şcoala Lupac se prezintă prin calitatea actului educaţional realizat de un colectiv didactic de excepţie. Munca şi dăruirea dascălilor se regăsesc în generaţii de absolvenţi ieşiţi de pe băncile şcolii şi cu care ne mândrim. În anul 1986 când am venit în această şcoală, cu inima strânsă, trebuie să recunosc, am găsit un colectiv de profesionişti. Faptul că am rămas aici vorbeşte de la sine. Căci, aşa cum spunea regele Carol I, întemeietorul României moderne „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte într-însa”.
R. Cum este colectivul de profesori de la şcoala dvs.?
Dir. Ceea ce caracterizează dascălii de la şcoala nostră este în primul rând dragostea pentru această meserie şi profesionalismul. Numai aşa se poate explica faptul că majoritatea dintre noi funcţionăm la această şcoală de zeci de ani. Şcoala noastă poate concura cu succes cu orice instituţie de învăţământ din mediul urban, având în vedere atât calitatea actului didactic cât şi baza materială existentă, atât de necesară unui proces didactic de calitate.
R. Vă rugăm să ne descrieţi relaţiile cu părinţii elevilor mai ales având în vedere faptul că se accentuează tot mai mult rolul familiei în procesul educaţional.
Relaţiile cu părinţii se bazează în primul rând pe respect şi implicare. În toţi aceşti ani am simţit că părinţii sunt alături de şcoală, implicându-se în proiectele derulate. Atât anul trecut în proiectul „Împreună vom reuşi” cât şi în acest an, când, în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 din Reşiţa, se derulează proiectul „Sunt alături de tine”, părinţii au fost alături de noi. Le mulţumesc şi pe această cale şi îi asigur de tot sprijinul şi înţelegerea noastră.
R. Cum decurg relaţiile cu autorităţile locale?
Dir. Cu autorităţile locale sunt relaţii de colaborare, acestea manifestând o mare receptivitate la problemele şcolii. Pot spune că din partea Primăriei ne bucurăm de tot sprijinul, implicarea autorităţilor locale este vizibilă încă de la intrarea în instituţie. Trebuie să subliniez faptul că Primăria sprijină şi se implică în proiectele educaţionale ale şcolii, acestea fiind concepute sub formă de parteneriat – familie – comunitate.
R. În ultima perioadă suntem bombardaţi cu ştirile privind comasarea şcolilor. Care este opinia dumneavostră vizavi de acest aspect având în vedere faptul că sunt ameninţate şi şcolile de pe raza comunei Lupac?
Dir. Trebuie să recunosc că înţeleg reticenţa părinţilor în ceea ce priveşte comasarea şcolilor. Orice părinte doreşte ca, având şcoală în localitate, copilul să rămână „acasă”. Din păcate, migraţia forţei de muncă în Occident a dus la scăderea populaţiei şcolare, iar finanţarea per elev pune în pericol, din cauza banilor, funcţionarea unor şcoli. Eu sper ca lucrurile să se rezolve favorabil în interesul elevului.
R. Care este atitudinea dumneavoastră faţă de limba maternă ca obiect de studiu?
Dir. Faptul că elevii au posibilitatea să studieze limba maternă este un câştig imens, necesar în păstrarea identităţii culturale, iar faptul că o fac cu profesori de înaltă ţinută profesională nu poate decât să confirme importanţa acordată acestui obiect de studiu în procesul de învăţământ. A şti încă o limbă literară, în speţă limba maternă, este o şansă în plus în viaţă.
R. Aţi colaborat până acum cu Uniunea Croaţilor din România? Consideraţi că Uniunea se implică în viaţa şi activitatea şcolii?
Dir. Suntem recunoscători pentru faptul că Uniunea Croaţilor premiază elevii noştri la fiecare sfârşit de an şcolar. De asemenea, oferă cadouri de Crăciun, asigură manualele de limba maternă. Din datele pe care le avem ştim că au fost şi ani în care Uniunea a finanţat integral transportul elevilor participanţi la olimpiada de limba şi literatura maternă, faza naţională. Uniunea s-a implicat în acţiunea de menţinere a funcţionării şcolii din Rafnic. Pe scurt, se observă implicarea activă a Uniunii Croaţilor în păstrarea, promovarea şi îmbunătăţirea procesului educaţional, atât în limba maternă, pentru a păstra identitatea culturală şi lingvistică, cât şi în procesul de învăţământ în general. Sperăm ca buna colaborare să se amplifice pe viitor.
R. Vă mulţumesc pentru interviul acordat şi vă doresc mult succes în conducerea instituţiei în fruntea căreia vă aflaţi.
Dir. Şi eu vă mulţumesc.
Maria Latchici
 
OSMO DRZAVNO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA I KNJIZEVNOSTI
joi, 04 martie 2010
OSMO DRZAVNO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA I KNJIZEVNOSTI
  U Caransebeşu, je od 01. do 04. veljače ove godine održano osmo po redu državno natjecanje iz hrvatskoga jezika i književnosti ili kako je popularno zovemo olimpijada. &nbsp...
Citeste mai departe...
 
Bun ramas, iubita mea învatatoare si iubitii învatatori
vineri, 17 iulie 2009
Bun ramas, iubita mea învatatoare si iubitii învatatori
Bun ramas, iubita mea învatatoare si iubitii învatatori  Astăzi a sosit ziua în care îmi iau rămas bun de la dumneavoastră. Când am înce...
Citeste mai departe...
 
Pokloni za ucenike
vineri, 17 iulie 2009
Pokloni za ucenike
Povodom Dana djeteta, Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj poklonilo je paketiće sa slatkišima svim učenicima karaševskih škola, te učenicima hrvatske nacionalnos...
 
Din toamna, clasele V-VIII din Rafnic vor disparea multumita Consiliului Local Lupac!
miercuri, 10 iunie 2009
Din toamna, clasele V-VIII din Rafnic vor disparea multumita Consiliului Local Lupac!
Am hotărât ca, de această dată, să mă adresez cititorilor noştri în limba română şi să reactualizez problema serioasă din în...
Citeste mai departe...
 
Donirane knjige knjiznici u Karasevu
joi, 19 februarie 2009
Donirane knjige knjiznici u Karasevu
Donirane knjige knjižnici u Karaševu. Obavješćujemo čitatelje da je knjižnica u Karaševu bogatija za 87 novih naslova. Radi se o veoma vrijednim knjigama iz svjetske kn...
 
Obavijest
sâmbata, 08 noiembrie 2008
Obavijest
Povodom završetka školske godine Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj je nagradilo u knjigama ponajbolje učenike iz svih karaševskih škola. Povodom Dana Djeteta ZHR ...
 
Pocetak nove skolske godine u Karaševu
miercuri, 23 aprilie 2008
Pocetak nove skolske godine u Karaševu
 Stigao je kraj velikog ljetnog odmora, a učenici su se ponovno vratili u školske klupe. Prvi školski dan započeo je 15. rujna svećanom misom koja je bila namij...
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 11 12 13 14 15 16 17 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 145 - 152 din 152

Galeria foto

Sample image

 Pogledajte i foto galeriju koja se nalazi na našem sajtu. Stavili smo zanimljive slike koje govore o našoj prošlosti.

 

FrontPage

Actualitati

 

Kandidat ZHR