Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant
Invatamant
CUM A DECURS PRIMA ZI DE SCOALA LA LICEUL BILINGV DIN CARASOVA
marti, 25 octombrie 2016
CUM A DECURS PRIMA ZI DE SCOALA  LA LICEUL BILINGV DIN CARASOVA

Fie că au fost nerăbdători să înceapă noul an școlar, fie triști că vacanța

s-a terminat, toți elevii au trăit intens prima zi de școală.

 

            O zi frumoasă și colorată la fel ca și florile copiilor, pe care le-au dăruit din toată inima învățătorilor și profesorilor. 

            Puștii, care pentru prima dată au pășit pragul școlii, au fost fascinați de vorbele frumoase,  pline de optimism și încurajare adresate lor de către cadrele didactice și personalitățile din rândul invitațiilor prezenţi la ceremonia de deschidere a noului an școlar 2016 – 2017.

            Toți acești copii, care s-au reunit pe doisprezece septembrie în curtea școlii din incinta Liceului  Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, au trăit, de la mic la mare, propriile povești emoționante. Revederea cu colegii de clasă, sau cu colegii din clasele vecine, a fost pentru toți foarte plăcută.

             Festivitatea a  fost deschisă de către profesorul Mircea Marila, directorul acestei instutuții de învățământ, care, din dorința de a fi cât mai aproape de cei micuți, dar și față de părinții acestora, a ținut ca primele cuvinte de bun venit să fie rostite în limba croată, limba maternă a comunității noastre: „Dobro došli u školu, dragi učenici, i vi mali u vrtić”. „Această școală vă oferă, printre altele, trei lucruri importante– a continuat dânsul făcând un pas către grupul de elevi – calitate, menținerea identității naționale și siguranță”.

            Din rândul invitațiilor, primarul comunei, Bogdan Petru a îndemnat deopotrivă elevii și părinții să prețuiască și să respecte școala: „Dragi părinți, învățați copiii să respecte instituțiile. Credința ne învață să respectăm în primul rând școala. Această școală este a noastră, este a comunității croate din Carașova, este o instituție cu care ne mândrim. Este instituția din care au plecat mulți copii buni, care acuma sunt profesori, ingineri, IT-iști, doctori, dar și mulţi alţii cu alte îndeletniciri. Încercați să le urmați exemplul, dragi copii! Iar voi, dragi părinți, învățați-i să respecte școala ca pe o instituție, fiindcă dacă ne pierdem respectul  față de instituții, sistemul nostru de valori va fi bulversat. Vă urez mult succes în noul an școlar, baterii pline, mult spor la învățătură și rezultate bune la examene!”.

            În acea zi specială de toamnă am văzut în ochii elevilor multă bucurie și puțină teamă. Din păcate, numărul celor care simt toate aceste emoții de început de drum, devine tot mai mic de la an la an. Același lucru l-a remarcat și deputatul Uniunii Croaților din Romania, domnul Ghera Giureci Slobodan: „Înainte de toate vreau să salut toți copiii care pentru prima dată au plecat la grădiniță și la școală. Mă doare când văd că suntem din ce în ce mai puțini. Vreau să vă spun că voi sunteți paznicii și protectorii acestei școli. Fără voi ea nu poate exista, iar această școală nu a luat naștere foarte ușor. Au trecut aproape douăzeci de ani de când inițiativa deputatului Uniunii Croaților de înființare a acestei școli s-a materializat. Vreau să vă mai spun că școala nu este un lux, ea este un necesar. Fără școală nu există viitor.”

            Copiii care au plecat pentru prima dată la școală au pășit cu pași timizi într-un univers fantastic în care vor învăța să scrie și să citească pentru a putea dezlega mai târziu cu ușurință  multe din secretele vieții. Pentru aceasta trebuie să țină cont și de vorbele parohului Rebegila Petru, care îi sfătuiește să fie ascultători și receptivi. „Dragi copii, dacă nu învățați nu puteți aștepta multe de la viață. Este o minciună să spuneți că nu aveți de învățat, iar dacă vă bucurați  că nu aveți de învățat este în defavoarea voastră. Cu cât aveți mai multe cunoștințe cu atât o să vă bucurați mai mult de viață și veţi depăşi cu mai multă uşurinţă momentele mai puțin plăcute din viață. Trebuie să luptați, trebuie să vă impuneți reguli pe care să le respectaţi ca să realizați ceva în viață! Voi când plecați din această școală sunteți o imagine, un exemplu al puterii comunității, iar aceasta denotă o responsabilitate deosebită, atât civică cât și religioasă. Multă binecuvântare și putere de la Dumnezeu!

             Și astfel s-au scurs primele minute de la începutul primei zile din noul an școlar. La finalul festivității toți elevii au fost poftiți de învățători și profesori la clasele lor, unde, oficial, au dat startul cursurilor școlare.

Maria Calina

 
POCECI ŠKOLOVANJA U KARAŠEVSKIM SELIMA
marti, 25 octombrie 2016
POCECI ŠKOLOVANJA U KARAŠEVSKIM SELIMA
Školovanje na maternjem jeziku u Karaševu i ostalim karaševskim selima započelo je pod utjecajem crkve, svećenika, vjerojatno isusovačkih svećenika, koji s...
 
SFÂRSIT DE AN SCOLAR 2016
miercuri, 27 iulie 2016
SFÂRSIT DE AN SCOLAR 2016
Vineri, 24 iunie, în curtea școlii din incinta Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova a avut loc festivitatea de încheiere a anului şcolar 2015-2016. ...
 
BACALAUREAT 2016
miercuri, 27 iulie 2016
Sesiunea iunie-iulie 2016 a examenului de Bacalaureat s-a încheiat iar rezultatele finale au fost făcute publice.            ...
 
REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2016
miercuri, 27 iulie 2016
În judeţul Caraş-Severin, la examenul de Evaluare Naţională 1.281 de elevi din 1.972 de participanţi la probe, au obţinut note peste 5, adică un procent d...
 
SLATKIŠI I KNJIGE ZA NAŠU DJECU
vineri, 17 iunie 2016
SLATKIŠI I KNJIGE ZA NAŠU DJECU
I ove je godine Zajedništvo Hrvata obradovalo djecu iz naših karaševskih sela i Tirola povodom Dana djeteta, poklonivši im paketiće slatkišima. Ovaj put 41...
 
DRŽAVNA OLIMPIJADA IZ HRVATSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI ODRŽANA U BRAILI
vineri, 17 iunie 2016
DRŽAVNA OLIMPIJADA IZ HRVATSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI ODRŽANA U BRAILI
Ove je godine državna olimpijada iz hrvatskoga jezika i književnosti  održana u gradu Brăili.               Pods...
 
SAPTMÂNA „SCOALA ALTFEL” ÎN COMUNA LUPAC
miercuri, 11 mai 2016
În cadrul proiectului ”Școala altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun!” care s-a desfășurat în școli din 18-22 aprilie 2016, activit&...
 
“SCOALA ALTFEL” EDITIA 2016
miercuri, 11 mai 2016
“SCOALA ALTFEL” EDITIA 2016
Anul acesta, săptămâna „Şcoala Altfel” s-a desfășurat în perioada 18 - 22 aprilie, în ultima săptămână de şcoală...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 19 - 27 din 114

Galeria foto

Sample image

 Pogledajte i foto galeriju koja se nalazi na našem sajtu. Stavili smo zanimljive slike koje govore o našoj prošlosti.

Link-uri interesante

Stavili smo nekoliko znimljiva linka koji vode prema stranicama na kojima se isto mogu prikupiti informacije o rumunjskim hrvatima.
www.restaurante-fastfood.com

Actualitati

 

Kandidat ZHR