Home arrow Hrvatska grancica arrow Administratia
Administratia
RECEPTIE LA MUZEUL ETNOGRAFIC CENTRAL PDF Imprimare E-mail
marti, 25 octombrie 2016
RECEPTIE LA MUZEUL ETNOGRAFIC CENTRAL

Peste puţin timp va fi adus la viaţă un proiect inedit pentru comunitatea croată din România, proiect menit să invite vizitatorii într-o lume încărcată de istorie, cultură şi tradiţii.

 

            Este vorba despre deschiderea, la Caraşova, a Muzeului Etnografic Central al Uniunii Croaților din România, unde va fi adăpostit trecutul minorităţii croate pe meleagurile romaneşti.

            Construcţia instituţiei culturale în localitatea noastră se datorează în primul rând interesului profesorului Mihai Radan pentru cercetarea şi reconstituirea trecutului comunităţii croate şi survine în vremurile când muzeele sunt date uitării în multe regiuni din ţară sau vizitate foarte rar.

            Pe 19 septembrie 2016, o comisia de recepție formată din Slovensky Mihai, reprezentantul investitorului, Bobar Adrian, reprezentantul administrației publice locale, și trei specialiști în domeniu Meșter Liviu, Muntean Teodor, Juberianu Ștefan, de profesie ingineri constructori, s-a deplasat la Muzeul Central pentru a aprecia dacă lucrările efectuate corespund proiectului și a dispozițiilor de șantier. ”În baza probelor de calitate prezentate și a urmăririi execuției pe parcurs, putem confirma că lucrarea este corespunzător realizată, prezintă garanții de calitate și rezistență în conformitate cu normele actuale.” au declarat membrii comisiei. Deşi Uniunea Croaților a semnat actele de terminare a lucrărilor la muzeu la mijlocul lunii septembrie, punerea în circuitul turistic va avea loc, cel mai probabil, la primăvară.

         După mai bine de cinci ani, Uniunea Croaților reuşeşte să finalizeze un obiectiv finanţat din fonduri proprii. Este vorba de Muzeul Etnografic Central al Uniunii Croaților, și a cărui piatră de temelie a fost pusă în luna iulie a anului 2011, iar valoarea acestui obiectiv, proiectat de firma de arhitectură CASE SA RESITA, s-a ridicat la peste 2 milioane lei. Clădirea trebuia finalizată mult mai repede, însă mai multe situaţii neprevăzute au condus la amânarea termenului de finalizare a lucrării. Reprezentanții Uniunii suţin că, la începutul anului viitor, va fi completat şi patrimoniul muzeului, urmând ca acesta să fie pus în circuitul turistic.

            În imobil vor putea fi admirate piese din portul popular carașovenesc, mărturii ale diferitelor obiceiuri străvechi prin care se reflectă ocupațiile populației noastre, precum și obiecte legate de istoria comunității croate din România. ”Noi, Carașovenii, ar trebui să fim mândri de trecutul nostru și recunoscători înaintașilor noștri, pentru că realizările lor stau la baza fundației noastre prezente și viitoare. Suntem datori să adunăm toate dovezile trecutului nostru, și să le expunem într-un muzeu, muzeul nostru”, ne îndemna mai demult doctorul Slovensky, unul dintre primii redactori ai publicației Hrvatska Grančica.

            Muzeul care va cuprinde obiecte specifice vieții rurale croate din vechime este compus dintr-o gospodărie țărănească tradițională cu casă, grajd, șopron pentru căruță şi spațiu pentru oi, grajdul pentru vite, un sălaș și o stână prevăzută cu un țarc pentru muls, cu strunga cu locuri de muls, țarcul pentru adăpostul oilor pe  timp de noapte și locul de dormit al ciobanului (”fasla”).

            Un gard de lemn delimitează zona de muzeu de complexul de cazare ridicat în partea din spate a terenului. Clădirea de două etaje, în forma de L,  are o capacitate de cazare de 11 camere, toate dotate cu grup sanitar propriu, iar parterul permite și parcarea mai multor autovehicole.

Lina Tincul
 
SEDINTA DE CONSTITUIRE A CL LUPAC PDF Imprimare E-mail
miercuri, 27 iulie 2016
SEDINTA DE CONSTITUIRE A CL LUPAC
Toate-s noi şi vechi sunt toate...               Aşa am putea descrie, parafrazându-l pe marele nostru poet na&...
 
SEDINTA CONSILIULUI LOCAL CARASOVA PDF Imprimare E-mail
luni, 29 februarie 2016
În data de 29.01.2016, începând cu ora 12,00, la Căminul Cultural din Caraşova a avut loc prima şedinţă ordinară a Consiliului Local din acest ...
 
U KLOKOTI CU, RADOVI SE PRIBLIŽAVAJU KRAJU! PDF Imprimare E-mail
marti, 12 ianuarie 2016
U KLOKOTICU, RADOVI SE PRIBLIŽAVAJU KRAJU!
Materijalizacija europskog projekta u Klokotiču, vrijednog dva i pol milijuna eura, trebala se je ostvariti sada, dva tjedna prije kraja godine u tijeku.     &nb...
 
OPCINA KARAŠEVO NA KRAJU GODINE PDF Imprimare E-mail
marti, 12 ianuarie 2016
OPCINA KARAŠEVO NA KRAJU GODINE
Nalazimo se pri samom kraju 2015. godine.               U ovoj godini, u karaševskoj općini radilo se intenzivno na...
 
PONOVNO O KANALIZACIJI U KARAŠEVU PDF Imprimare E-mail
marti, 08 decembrie 2015
PONOVNO O KANALIZACIJI U KARAŠEVU
Polako, polako, radovi na projektu za uvođenje kanalizacijske mreže u Karaševu približavaju se kraju.             Osim...
 
CRKVA U ŽIMBOLJI PDF Imprimare E-mail
vineri, 02 octombrie 2015
CRKVA U ŽIMBOLJI
Prije par godina, ne tako duboko unazad, znao sam bar jednom mjesečno putovati poslovnim obvezama u Žimbolju (rum. Jimbolia).          ...
 
OBNOVLJEN KROV CRKVE U VODNIKU PDF Imprimare E-mail
vineri, 02 octombrie 2015
OBNOVLJEN KROV CRKVE U VODNIKU
Vodnička crkva sagrađena je 1982. godine te najmlađa je među crkvama  u karaševskim selima.           &nb...
 
POC ELI RADOVI ZA UVODENJE KANALIZACIJE U KARAŠEVU PDF Imprimare E-mail
miercuri, 08 iulie 2015
POCELI RADOVI ZA UVODENJE KANALIZACIJE U KARAŠEVU
Radovi za uvođenje kanalizacijske mreže u Karaševu povjereni su firmi SC EDIFICE BILD, jedinome sudioniku na licitaciji održanoj u petak 13. ožujka  2015. godine u zgra...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 10 - 18 din 70

Galeria foto

Sample image

 Pogledajte i foto galeriju koja se nalazi na našem sajtu. Stavili smo zanimljive slike koje govore o našoj prošlosti.