Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Školstvo arrow Simularea examenului de bacalaureat arrow Hrvatska grancica arrow Skolstvo 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Skolstvo

Simularea examenului de bacalaureat PDF Ispis E-mail
Wednesday, 20 March 2013

În perioada 4-7 martie 2013, doar 70% din cei peste 2000 de elevi de clasa a XII-a din judeţul Caraş-Severin au participat la simularea examenului de bacalaureat. 300 dintre aceşti elevi făcând parte din anii şcolari anteriori.

 

Liceul Bilingv Româno-Croat, Caraşova Toate sălile de clasă au fost supravegheate video, iar subie-ctele au fost diferenţiate în funcţie de profil. Notele obţinute la aceste simulări nu au fost notate în catalog, dar prezenţa elevilor a fost obligatorie. Simularea examenelor de bacalaureat a durat trei ore şi a avut drept scop să-i obişnuiască pe elevi cu examenele care se apropie. În vara anului trecut, rata de promovabilitate la bacalaureat în judeţul Caraş-Severin a fost de 31,29%, iar în toamna de 18,21%.

În anul şcolar 2012-2013, la simularea examenului de bacalaureat s-au înscris şi au participat 12 elevi de la Liceul Bilingv Româno-Croat din Caraşova şi nici unul nu a promovat la toate materiile. La matematică, bunăoară, cea mai mare notă obţinută a fost 1,50, cu precizarea că un punct se acordă din oficiu. Opt dintre elevii liceului din Caraşova au fost notaţi cu nota 1 la matematică, adică punctul din oficiu, dar au fost doi elevi care au obţinut 1, 30 şi încă doi elevi care au fost notaţi cu 1,50. În anul 2011, de exemplu, din 8 elevi înscrişi la examenul de bacalaureat, doar unul, Vasilin-Marius Munteanu, a luat examenul. Din ceilalţi şapte elevi, niciunul nu a reuşit să ia o notă de trecere la matematică. Situaţia se înrăutăţeşte în anul 2012, când, din 19 elevi care au susţinut examenul de bacalaureat, nimeni nu reuşeşte să ia cel puţin nota 5 la materia de bază a profilului, şi anume, matematica.

Potrivit directorului şcolii, Ghera Nicolae, în sala de clasă unde s-a desfăşurat examenul au fost amplasate camere de luat vederi, prin urmare, elevii nici nu au încercat să copieze: ”Noi ne-am mobilizat, s-a făcut şedinţă cu dirigintele clasei a XII-a şi cu elevii. Profesorii noştri i-au supravegheat pe copii, tot ei s-au ocupat şi de corectarea lucrărilor. Din păcate, elevii sunt foarte slab pregătiţi şi total dezinteresaţi de examenul de bacalaureat. La materia matematică, unii dintre ei doar au trecut pe foaie subiectele şi astfel au primit un punct din oficiu. Potrivit spuselor lor, elevii nici nu-şi doresc să promoveze şi nici nu au nevoie de examenul de bacalaureat. Din cei 12 elevi, majoritatea chiulesc de la cursuri, iar 3-4 sunt în pericol de exmatriculare”. Aşadar, întreaga responsabilitate le revine elevilor, care nici măcar nu doresc să promoveze, fiind total dezinteresaţi de examenul de bacalaureat.

Chiar dacă la începutul anului şcolar, directorul Liceului ne declara că au fost luate măsuri, că au fost atenţionaţi atât părinţii elevilor, cât şi profesorii şi se aşteaptă ca pentru acest an, măcar elevii cei mai buni să ia examenul de bacalaureat, rezultatele de la simulare sunt dovada clară că elevii nu s-au pregătit serios. Notele cele mai slabe, elevii caraşoveni le-au obţinut la proba de profil, matematica, iar la proba de alegere, biologia, s-au dovedit mult mai pregătiţi, reuşind să obţină note peste 5. În ceea ce priveşte limba maternă, doar un singur elev a obţinut nota de trecere. Prin urmare, din doisprezece elevi, niciunul nu a promovat la simularea examenului de bacalaureat. Poate, spun profesorii, că văzând notele slabe, elevii se vor pune serios cu burta pe carte până în vară, când se vor prezenta la adevăratul examen. Dar, oare, numai elevii sunt vinovaţi pentru notele slabe de la simulare sau în aceeaşi măsură pot fi acuzate şi cadrele didactice? Cum se explică faptul că la unele materii elevii iau în fiecare an note de trecere, chiar dacă nici nu-şi doresc să promoveze, dar la altele, de exemplu matematica, nu reuşesc să obţină note peste 1?!

Directorul Liceului susţine că elevii sunt slab pregătiţi şi total dezinteresaţi de examenul de bacalaureat, însă potrivit notelor de la examene, directorul poate fi contrazis, fiindcă, se pare că aceştia sunt slab pregătiţi doar la unele dintre materii. Atunci a cui este vina?

 Lina Tincul

 

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage