Home arrow Hrvatska grancica arrow Ai carte, ai parte arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

Ai carte, ai parte PDF Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

Locuitorii localităţii Caraşova au privilegiul de a avea în propriul sat o bibliotecă comunală de unde pot achiziţiona numeroase colecţii de cărţi, documente grafice, audiovizuale, electronice precum şi alte materiale conţinând informaţii utile.

Biblioteca din Caraşova vede lumina zilei spre sfârşitul primei jumătăţi a secolului XX, respectiv prin anii 1949-1950. Primii bibliotecari nu erau oameni cu multă şcoală, dar preţuiau cartea. Întâiul bibliotecar a fost Petar Neagul, zis Koknić, iar bibliotecar cu norma întreagă a fost doamna Maria Cerveneac. Pentru o scurtă perioadă de timp, biblioteca intră în grija doamnei învăţătoare Sofia Baciuna, fiind apoi preluată de doamna Elena Sârbu, aceasta coordonând activitatea bibliotecii din anul 1990 până în 2007. În anul 1997 elevii şi cititorii din Caraşova aveau la dispoziţie în jur de 6.500 de volume, din care aproape 400 de volume în limba croată, obţinute sub formă de ajutoare şi prin preocuparea bibliotecarei şi a factorilor de cultură.

La ora actuală, biblioteca din Caraşova dispune de peste 9.967 de volume, din care 2.900 în limba croată şi 7.067 în limba română. Majoritatea cărţilor sunt de natură beletristică, dar se găsesc şi 50 de enciclopedii în limba croată pentru copii. Cărţile pot fi împrumutate de luni până vineri, între orele 08,oo-16,oo, iar publicaţiile se împrumută la domiciliu pe o durată de 30 de zile. De asemenea, membrii comunităţii noastre pot accesa mai uşor informaţiile de pe internet cu ajutorul celor 4 calculatoare primite anul trecut, în luna ianuarie, de Biblioteca Caraşova prin programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea“. Ei vor fi îndrumaţi de către bibliotecarul Iacob Domăneanţ să-şi scrie diferite acte sau cereri cu ajutorul programului Word, pot scana documente şi să le trimită pe e-mail sau să le salveze pe stick sau CD. În anul 2012, în Biblioteca Caraşova au intrat 1.480 de persoane pentru a obţine informaţii, au fost împrumutate în jur de 1.671 de cărţi, s-au mai înscris 32 de persoane pe lângă cei 237 de cititori fideli şi a crescut numărul de vizitatori virtuali la 738 de utilizatori.

Lina Tincul

 

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage