Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Crucea Rosie PDF Imprimare E-mail
marti, 08 octombrie 2013

În data de 1 iunie a avut loc la Reşiţa întâlnirea reprezentanţilor filialelor de Cruce Roşie Reşiţa (România), Bitola (Macedonia), Gabrovo (Bulgaria) şi Vrnjača Banja (Serbia).

1013395_287804534698671_110070971_n.jpg      Cu ocazia acestei întâlniri, filiala Caraş-Severin a Societaţii Naţionale de Cruce Roşie şi filiala Vrnjača Banja a Crucii Roşii din Serbia au semnat un parteneriat extrem de util din punct de vedere al schimbului de experienţă. În timpul vizitei, delegaţilor din cele trei ţări le-a fost lansată şi invitaţia primarului comunei Caraşova de a vizita localitatea noastră, unde de altfel există o subfilială în cadrul primăriei, invitaţie care a şi fost onorată.

    Astfel, în scurta vizită la Caraşova oaspeţii au vizitat sediul primăriei, Biserica Romano-Catolică ‘’Înălţarea la Cer a Maicii Domnului’’ şi Sediul Uniunii Croaţilor din România. În Amfiteatrul UCR-ului invitaţilor le-au fost prezentate tradiţiile caraşoveneşti, după care a fost organizată o masă festivă. Au avut loc discuţii despre o viitoare colaborare în scopul schimbului de experienţă între voluntari şi mici proiecte transfrontaliere pe măsuri de prim ajutor.

     Totodată, în cadrul mesei festive s-a lansat invitaţia din partea secretarului Crucii Roşii din Plandište (Serbia) şi Gabrovo (Bulgaria) şi s-a hotârăt ca un grup de voluntari de la noi să se deplaseze în aceste localităţi pentru un schimb de experienţă şi cunoaşterea voluntarilor de acolo. Invitaţia a fost onorată prin deplasarea, în data de 22 iunie, la Plandište, a unui grup de 9 persoane, dintre care 5 din Caraşova, 4 din Reşiţa, deplasare ce s-a dovedit a fi foarte benefică pentru ambele filiale de Cruce Roşie. De menţionat faptul că transportul a fost asigurat de UCR, prin bunăvoinţa preşedintelui organizaţiei.

     Ajunşi în Serbia, am fost primiţi în sediul filialei din Plandište, după care am fost conduşi să vizităm sediul dedicat voluntarilor din Gaj, sediu aflat în plin proces de extindere, urmând ca pe viitor să găzduiască tabere internaţionale ale voluntarilor de Cruce Roşie. Gazdele ne-au vorbit despre unele dintre activităţile de bază în care sunt implicaţi, cum ar fi donarea voluntară de sânge, măsurile de prim ajutor în cazul accidentelor, grija pentru persoanele în vârstă, lupta împotriva traficului de fiinţe umane, implementarea acestui lucru tinerilor încă din grădiniţă prin tot felul de jocuri educative menite să-i educe în acest scop.

    După o scurtă plimbare prin minunatul parc din jurul sediului, vizita noastră se încheie cu promisiunea, din ambele părţi, de a ne revedea cât de curând şi de a păstra legătura, astfel încât prin acţiunile noastre să putem alina suferinţa semenilor noştri.

     În intervalul 27 iunie – 1 iulie, în Bulgaria s-a organizat o tabără internaţională la care au participat voluntari din România, Serbia, Macedonia, şi Turcia. Cu acest prilej au fost desfăşurate activităţi din toate domeniile specifice Crucii Roşii.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage