Home arrow Hrvatska grancica arrow „Croatii din România ieri si azi ” arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


„Croatii din România ieri si azi ” PDF Imprimare E-mail
marti, 08 octombrie 2013

muzeul-taranului-roman.jpg     În perioada cuprinsă între 2 iulie şi 1 octombrie Sala “Laolaltă” din cadrul Muzeului Ţăranului Român găzduieşte expoziţia destinată comunităţii croate. Vernisajul a fost realizat de Uniunea Croaţilor din România.

    Sala face parte din expunerea permanentă a muzeului, fiind destinată prezentării realităţii istorice a conlocuirii şi convieţuirii românilor cu numeroase alte etnii.

    Expoziţia prezintă în imagini o retrospectivă în timp a comunităţii croate de unde se inspiră şi titlul „Croaţii din România ieri şi azi ”. Vizitatorii pot admira costumele tradiţionale caraşoveneşti, meşteşugurile practicate de aceştia, uneltele de uz casnic, obiceiurile şi tradiţiile cele mai importante.

    Un loc de seamă al expoziţiei îl constituie nunta specifică croaţilor care este prezentată, pornind de la costumele de nuntă, cortul (locul unde se adună mesenii) şi apoi hora din faţa bisericii, unde toţi locuitorii comunei pot participa la bucuria nuntaşilor.

    Un alt obiectiv al vernisajului este prezentarea celor mai importante aspecte din viaţa spirituală a croaţilor – biserica şi credinţa acestora moştenită şi păstrată cu evlavie din generaţie în generaţie.

    Astfel, în încheiere, putem afirma cu mândrie şi încredere că Uniunea Croaţilor din România, prin intermediul acestei expoziţii a reuşit să trezească admiraţia, curiozitatea şi interesul majorităţii asupra minorităţii croate.

Liubomir Radan

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage