Home arrow Hrvatska grancica arrow Religie arrow Pelerinaj la Manastirea Maria Radna arrow Hrvatska grancica arrow Teme religioase 
Arhiva articole Hrvatska grancica Teme religioase

Pelerinaj la Manastirea Maria Radna PDF Imprimare E-mail
miercuri, 09 octombrie 2013

Mii de pelerini, de toate confesiunile religioase, s-au adunat la Bazilica Papală Maria Radna, cu ocazia marii sărbători a Naşterii Sfintei Fecioare Maria.

maria-radna-01.jpg      Credincioşii au venit încă de joi, unii de la sute de kilometri, pentru a lua parte la slujbele oficiate cu această ocazie. În fiecare an, cu ocazia marii sărbători, aici sunt oficiate liturghii în limbile română, maghiară, germană, croată, bulgară şi latină pentru toţi credincioşii prezenţi, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc o slujbă specială pentru pelerinii de etnie rromă, la care au luat parte peste 200 de persoane.

     Primii pelerini au început să sosească în cursul zilei de vineri, continuând însă să sosească în număr mare atât sâmbătă cât şi duminică, astfel încât numărul acestora a ajuns în cele trei zile la câteva mii. Conform unei vechi tradiţii, unii dintre aceştia, mult mai puţini însă ca odinioară, au străbătut drumul de acasă până la mănăstire pe jos.

559243_696026453760693_670344655_n.jpg     Sâmbătă au sosit şi pelerinii de etnie croată din cele şapte sate caraşoveneşti, care, după tradiţie, parcurg pe jos, an de an, drumul către Mănăstire. Astfel, ei pleacă cu trei zile mai devreme pentru a ajunge acolo cu o seară înainte de marea sărbătoare, respectiv în data de 7 septembrie. Tot drumul lor până acolo este presărat de rugăciuni şi cântece religioase, astfel încât oboseala şi distanţa sunt trecute cu vederea. Odată ajunşi acolo, se întâlnesc cu caraşovenii veniţi cu maşina sau cu autocarul şi împreună parcurg Calea Sfintei Cruci, rugăndu-se şi intonând cântece religioase. Astfel, de la orele 18.00 a avut loc prima Sfântă Liturghie în limba croată a pelerinajului, oficiată de către E. S. Nikola Eterović împreună cu preoţii comunităţilor caraşoveneşti. Seara s-a celebrat rozariul în cinci limbi: română, maghiară, germană, bulgară şi croată şi s-a oficiat Sfânta Liturghie romano-catolică, urmată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în jurul platformei exterioare, cu lumânările aprinse. La final, întreaga procesiune a înconjurat altarul bisericii, iar înainte de a ieşi din biserică credincioşii s-au rugat la icoana Sfintei Fecioare Maria. Întreaga noapte de sâmbătă spre duminică, Bazilica a rămas deschisă pentru cei care au dorit să se roage.

     Duminică, ziua când s-a prăznuit de fapt Naşterea Sfintei Fecioare Maria, la ora 7:30 dimineaţa, a fost celebrată o Sf. Liturghie în limba croată de către Excelenţa Sa Nikola Eterović, Arhiepiscop titular de Cibelae şi de pr. Nikola Lauš, cancelarul Diecezei de Timişoara împreună cu preoţii din comunităţile croate (caraşoveneşti). După slujba religioasă pelerinii de etnie croată au înconjurat altarul principal al Bazilicii, deasupra căruia se află icoana miraculoasă a Sf. Fecioare Maria. Punctul culminant al pelerinajului şi al acestei sărbători a fost Sf. Liturghie celebrată în limbile română, maghiară, germană, croată şi latină, oficiată de către E.S. Nikola Eterović, Secretarul general al Sinodului Episcopilor, E.S. László Böcskei - episcop de Oradea Mare şi E.S. Martin Roos - episcop de Timişoara, festivitate încheiată cu procesiunea Preasfântul Sacrament. Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în limba română, celebrată de părintele paroh Andreas Reinholz.

     Mănăstirea Maria Radna, situată în oraşul Lipova la circa 30 km de Arad, este principalul loc de pelerinaj al Diecezei Romano-catolice de Timişoara şi atrage, în fiecare an, zeci de mii de pelerini din vestul României, din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Bihor, dar şi din Austria, Croaţia, Serbia şi Ungaria.

     Anul acesta, la sfânta sărbătoare a participat şi ambasadorul Republicii Croaţia la Bucureşti, Excelenţa sa Andrea Gustovic-Ercegovac, care, de altfel, s-a aflat pentru prima dată în acest loc sfânt şi care a dorit să fie alături de minoritatea croată din România.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage