Home arrow Hrvatska grancica arrow ADEVARATA FRUMUSETE NU SE OBSERVA, SE DESCOPERA arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Obiceiuri si traditia

ADEVARATA FRUMUSETE NU SE OBSERVA, SE DESCOPERA PDF Imprimare E-mail
vineri, 06 decembrie 2013

Din păcate trăim într-o lume în care frumuseţea interioară, frumuseţea sufletească, o educaţie aleasă, bunul simţ trec deseori neobservate fără un fizic frumos.

     Pentru majoritatea oamenilor nu contează felul de a fi sau felul de a gândi al unei persoane, toate acestea pălesc în faţa frumuseţii fizice. Un frumos citat al lui Constantin Brâncuşi spune că “trupul omenesc este frumos numai în măsura în care oglindeşte sufletul”, însă pentru majoritatea persoanelor, sufletul nu se ia în considerare dacă trupul nu este definit de acea „frumuseţe” mult prea apreciată în zilele noastre.

     Ce-i drept, nici eu şi nici alţii nu avem dreptul să judecăm oamenii pentru care fizicul contează mult mai mult decât omul în sine, însă avem dreptul să le contestăm felul în care judecă ei persoanele cu diferite probleme ale aspectului aspect fizic (diferite forme de handicap, obezitate sau anorexie). De-a lungul timpului am avut de mai multe ori nefericita plăcere de a cunoaşte genul de persoane care nu dau doi bani pe oamenii cu acest tip de probleme. Nu ştiu cum este pentru alţii să asculte jignirile adresate acelor oameni, dar pentru mine personal a fost trist să descopăr felul în care ei sunt catalogaţi ca nişte “nimicuri”. Deseori acele persoane sunt judecate fără a li se cunoaşte “povestea”, fără a se cunoaşte împrejurările nefericitelor întămplări în care, fără voia lor, au ajuns protagonişti, întâmplări care, din păcate, şi-au lăsat iremediabil amprenta asupra trupului lor. Mulţi dintre ei au fost implicaţi în diferite accidente, mulţi dintre ei sunt acei oameni trecuţi în tinereţe prin războaie fiind nevoiţi să lupte din răsputeri pentru propria viaţă. Mulţi dintre ei sunt oameni cu grave probleme de sănătate cu impact asupra aspectului fizic.

     Eu am avut prilejul de a cunoaşte câţiva oameni în această situaţie şi ţin să spun că, în ciuda aspectului fizic, sunt nişte oameni minunaţi şi, deşi sunt în situaţia în care sunt, nu judecă pe nimeni pentru felul în care sunt batjocoriţi. Ei sunt acei oameni care au avut puterea de a se resemna la gândul că mereu vor fi priviţi diferit de restul lumii. Ei sunt acei oameni care au puterea de a oferi o privire înţelegătoare persoanelor care îi umilesc. Gândiţi-vă cât de diferit ar fi totul dacă noi oamenii am învăţa să gândim dincolo de fizicul unei persoane, dacă am pune preţ pe sufletul acesteia.

     Puneţi-vă pentru câteva momente în pielea acestor oameni! Gândiţi-vă cât de greu îi este unui nevăzător să trăiască într-o noapte continuă, mereu depinzănd de cineva, neavând posibilitatea de a observa ce şi cine este în jurul lui. Gândiţi-vă cât de greu îi este unui om să trăiască fără unul sau fără ambele membre şi cât de greu îi este acelui om să poarte povara de a fi numit “handicapat”. Gândiţi-vă cât de greu îi este unui om care suferă de obezitate, ce eforturi depune zilnic pentru a slăbi. Gândiţi-vă cât de greu îi este unui om anorexic să fie catalogat drept “schelet”, atâta timp cât el ştie cât de cruntă este boala cu care se confruntă, atâta timp cât el încearcă din răsputeri să ajungă la o greutatea normală, fiind singura soluţie pentru a-şi salva viaţa.

     Sunt atăţia oameni în acestă situaţie care au reuşit să păşească prin viaţă cu demnitate şi respect de sine, cu capul mereu sus.

    O vorbă veche spune că “degeaba eşti frumos pe dinafară, dacă eşti gol pe dinăuntru”, iar eu spun să nu uitaţi că odată cu trecerea timpului, viaţa îşi va trage uşor cortina peste acea frumuseţe fizică, căreia toţi îi dau atâta importanţă, iar atunci poate mulţi dintre voi veţi conştientiza cât de neînsemnată a fost acea frumuseţe fizică în comparaţie cu frumuseţea sufletească care zace în oameni şi care poate trece neobservată ani la rând. Acest lucru dovedeşte faptul că frumuseţea adevărată nu se poate observa, ea se descoperă, oamenii nu sunt frumoşi doar atunci când au un fizic frumos lipsit de defecte, oamenii sunt frumoşi atâta timp cât sufletul nu este putred, când inima oferă dragoste fără a aştepta ceva în schimb, iar ochii oferă priviri blânde şi înduioşătoare, capabile să vindece rănile sufleteşti.

    Asta reprezintă adevărata frumuseţe!

Beul Bianca Mihaela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage