Home arrow Hrvatska grancica arrow Realitatiile noastre arrow INTERVIU CU DR. CLAUDIU ANDREI POPA arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


INTERVIU CU DR. CLAUDIU ANDREI POPA PDF Imprimare E-mail
luni, 03 februarie 2014

Dr. Claudiu Andrei Popa a absolvit în 1997 Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii „Victor Babeş” din Timişoara, iar din anul 2000 este medic de familie în comuna Caraşova.

     dsc02206.jpgAre, printre altele, competenţe în acupunctură, homeopatie, urgenţe prespitaliceşti, ecografie generală. Se exprimă fluent în limba caraşovenilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care localnicii îl consideră „unul de-al lor”. Noi, la rândul nostru, îl considerăm drept cel mai bun medic pe care l-a avut Caraşova de la doctorul Thoma încoace, tocmai datorită modestiei, disponibilităţii şi profesionalismului în relaţia cu pacienţii.

     Care sunt satisfacţiile profesionale ale unui medic de familie, care sunt satisfacţiile pe care le-aţi avut dvs. în acest timp?

     În toţi aceşti ani de când sunt medic pe meleagurile caraşoveneşti pot spune că am avut multe satisfacţii profesionale. Am putea vorbi despre acestea ore în şir. Important este că de când am venit în această comunitate am încercat şi consider că am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin munca mea, să mă integrez şi să contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a localnicilor.

     O satisfacţie deosebită pentru mine este că atunci când mă întâlnesc cu oamenii pe care i-am tratat aceştia mă salută, ceea ce mă face să cred că mi-am făcut datoria ca medic şi că am fost acceptat în această comunitate specială a caraşovenilor. Satisfacţiile profesionale le trăiesc în fiecare zi, când pot să pun la dispoziţia oamenilor, pacienţilor, experienţa şi cunoştinţele mele medicale. Fără a folosi vorbe mari, cred că bucuria cea mai mare este încrederea caraşovenilor în medicul lor de familie, încredere dobândită treptat, zi de zi, an de an, aspect foarte important într-o societate românească destul de …„bolnavă”.

  

     Printre satisfacţiile profesionale pot să enumăr şi faptul că am reuşit să diversific serviciile medicale acordate comunităţii, pe de o parte prin perfecţionarea competenţelor mele medicale, iar pe de altă parte prin iniţierea colaborării cu colegi din alte specializări. Am oferit de-a lungul timpului atât consultaţii de asistenţă medicală primară – medicină de familie, cât şi servicii medicale de specialitate, precum: ecografie, EKG, medicina muncii, fizioterapie, acupunctură, dispozitive medicale acordate pentru persoanele cu dizabilităţi, servicii medicale de laborator, cardiologie, chirurgie, stomatologie şi farmacie.

     Cu ce probleme se confruntă medicul de familie din Caraşova?

     cabinet-consultatii-2007---2013.jpgProblemele medicului de familie din Caraşova sunt aceleaşi cu cele ale oricărui medic de familie din zonele rurale, deosebirea a fost că a trebuit să mă integrez şi să fiu acceptat de o comunitate cu anumite reguli şi cutume, pe care a trebuit să le învăţ şi să le respect, pentru a fi la rândul meu respectat şi apreciat. Am învăţat în acest răstimp şi limba caraşovenească, fiindu-mi mai uşor să dialoghez cu vârstnicii şi copiii.

     Problema principală din zonă sunt serviciile medicale pentru populaţia din Nermed şi Iabalcea, localităţi unde spaţiile destinate activităţilor medicale sunt improprii sau nu există.

     Aţi beneficiat de sprijinul Primăriei pentru investiţiile efectuate la Caraşova sau cheltuielile au fost suportate de dvs.?

     Din anul 2000, de când am început activitatea în Caraşova am încercat să îmbunătăţesc permanent condiţiile de activitate, să modernizez atât spaţiul în care îmi desfăşor activitatea, cât şi echipamentele medicale. Nu a fost uşor, renovarea clădirii foarte vechi, distrusă de vreme şi intemperii, modernizarea interiorului, la nivelul cerinţelor actuale, au implicat cheltuieli semnificative care au fost suportate de către mine prin accesarea de împrumuturi financiare şi din surse proprii, iar acum mă bucur că personalul medical şi întreaga comunitate beneficiază de aceste condiţii.

     Din partea Primăriei Caraşova sprijinul a fost minim. În toţi aceşti ani primăria a contribuit doar la repararea parţială a acoperişului clădirii, când aceasta era imperios necesară datorită degradării excesive, sprijinul efectiv din partea primăriei, s-a concretizat în tabla cu care s-a reparat un sfert din acoperişul dispensarului. Un alt sprijin din partea acestei instituţii a fost asigurarea lemnelor de foc, în fiecare an de când deservesc această comunitate. Dar, în ceea ce priveşte ajutorul de lemne, în ultimul an, nu ştiu din ce motive, a existat o anumită reţinere din partea Consiliului Local în acordarea acestui sprijin, atât de necesar pentru încălzirea spaţiilor cabinetului, pentru confortul termic al pacienţilor şi personalului medical.

     Care sunt condiţiile la Nermed? Dar la Iabalcea?

     Referitor la condiţiile de desfăşurare a activităţii la Nermed şi Iabalcea este un aspect delicat. Nu pot să menţionez îmbunătăţiri semnificative din 2000 şi până în prezent. Dacă în primii ani după anul 2000 drumurile de acces în aceste zone constituiau o problemă, este păcat că acum, când drumurile sunt mult mai bune, lipsesc încă spaţiile necesare pentru desfăşurarea actului medical în condiţii adecvate. Din anul 2000 până acum, singura îmbunătăţire a locaţiei la Nermed este un geam şi o uşă termopan, restul … vă invit acolo în zilele de joi să veniţi cu mine, să vă convingeţi şi să vă faceţi o părere despre locaţia unde se desfăşoară actul medical.

     Cât despre Iabalcea, la începutul anului 2000, în ciuda accesului dificil, de multe ori din lipsa unui spaţiu adecvat, consultaţiile s-au desfăşurat într-o sală de clasă, în centrul satului, în faţa bisericii pe bancă sau chiar pe capota maşinii, lucru greu de imaginat. Actualmente la Iabalcea consultaţiile au loc la domiciliul pacienţilor, la cererea expresă a acestora, neexistând un spaţiu amenajat pentru consultaţii medicale. Sper ca poate pe viitor să se schimbe ceva…

     Care este relaţia medicului de familie din Caraşova cu Primăria Caraşova şi cu Consiliul Local?

     Relaţia medicului de familie din Caraşova cu Primăria Caraşova şi Consiliul Local, ca relaţie personală este bună, dar ca relaţie instituţională poate fi considerabil îmbunătăţită. Nu este nevoie decât de o implicare mai bună din partea ambelor părţi.

     Care sunt problemele cu care vă confruntaţi acum, în condiţiile sistemului românesc de sănătate?

     dsc07545.jpgÎntreaga societate românească parcurge o etapă de amplă transformare şi în acest context şi sistemul sanitar este supus unor intense mişcări şi transformări care trebuie să aducă importante îmbunătăţiri. Astfel, consider că este destul de dificil să asiguri servicii medicale de calitate în condiţiile în care legislaţia specifică este în permanentă mişcare, iar normele medicale tot mai restrictive cer medicului să rezolve o serie de aspecte care nu ţin direct de actul medical propriu-zis. Mă refer aici la cerinţele de administrare ale cabinetului medical, cât şi la cele de natură statistică, contabilă şi de raportare, asigurarea logisticii necesare cabinetului şi a personalului angajat. Aceste aspecte care nu ţin direct de actul medical, dar care sunt cerute de legislaţia în vigoare, ocupă o mare parte din timpul medicului.

     Cu toate că legislaţia domeniului medical impune restricţii şi limitări în legătură cu numărul de consultaţii zilnice, anume maximum 20 de consultaţii pe zi, am încercat să răspund cerinţelor pacienţilor care s-au prezentat, de multe ori, într-un număr considerabil mai mare decât cel menţionat. Această dorinţă de a face bine pacienţilor mi-a atras uneori sancţiuni de natură financiară din partea organelor de control medical, dar nu regret acest lucru, întrucât latura umană şi socială a meseriei pe care mi-am ales-o o consider mai importantă decât cea financiară.

     Dacă doriţi să transmiteţi ceva pacienţilor dvs. prin intermediul ziarului nostru.

     Aş vrea să le mulţumesc tuturor caraşovenilor, dar în special acelor persoane care mi-au fost aproape la nevoie şi care au înţeles că tot ce am făcut şi voi face nu este doar pentru medicul Popa, ci pentru întreaga comunitate.

     Doresc ca toţi pacienţii din această zonă să aibă în continuare încredere în competenţele mele profesionale şi să apeleze la serviciile medicale atunci când este cazul şi, în acelaşi timp, să înţeleagă că atunci când legislaţia impune anumite cerinţe acestea trebuie respectate.

     Nu în ultimul rând doresc să le urez tuturor multă sănătate şi înţelegere că un sistem sanitar normal înseamnă o relaţie medic-pacient bazată pe încredere şi respect reciproc, ceea ce în Caraşova pot spune că se întâmplă. Sper că suntem un bun exemplu pentru alte comunităţi şi cu ajutorul lui Dumnezeu să ducem împreună tot ceea ce ne va fi dat.

     Vă mulţumesc pentru acest interviu şi sper să continuăm pe viitor colaborarea pentru a putea asigura populaţiei o mai bună informare pe linie de sănătate şi legislaţie medicală.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage