Home arrow Hrvatska grancica arrow SUFLETE SARACE arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

SUFLETE SARACE PDF Imprimare E-mail
miercuri, 12 februarie 2014

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am crezut şi încă mai cred că tot ce se rezumă la simplitate reprezintă, de fapt, adevărata valoare a vieţii.

     Cu toate acestea, astăzi suntem martorii vremurilor în care, pentru majoritatea oamenilor, valorile vieţii sunt măsurate în lucruri materiale şi nu în lucrurile mici, simple, care ne pot face viaţa mai frumoasă.

     În ziua de azi există foarte mulţi oameni cu o poziţie financiară destul de bună şi un nume celebru. Sunt bogaţii zilelor noastre, pentru care banii sunt tot ceea ce contează, iar valorile vieţii reprezintă cât de mult au şi nu cât de mult dăruiesc. Şi, totuşi, se pot numi ei „oameni bogaţi” dacă sufleteşte au rămas neîmpliniţi, dacă mulţi dintre ei au rămas pentru totdeauna deţinătorii sufletelor sărace? Consider că mai corect ar fi să-i numim sărace suflete bogate.

     Spun „sărace suflete bogate” pentru că bogat nu eşti atunci când ai conturile pline cu bani, iar pe dinăuntru eşti gol, pentru că bogat nu eşti atunci când ai ditamai casa, dar stai singur în ea, pentru că bogat nu eşti atunci când deţii şi conduci o maşină scumpă, când nu ai pe cine lua de mână, nu ai pe cine strânge în braţe, pentru că bogat nu eşti atunci când deţii zeci de terenuri, zeci de proprietăţi, dar nu ai un copil care să-ţi ducă numele mai departe.

    W.C. Fieldeş spunea că „un om bogat nu este decât un sărac cu bani”. Există mult adevăr în aceste câteva cuvinte ale scriitorului american, ele reprezintă descrierea perfectă a multor oameni din zilele noastre, indivizi însetaţi de bani, îmbătrânind lipsiţi de fericire, lipsiţi de afecţiune.

     Din păcate, omul, cu cât are mai mult, cu atât îşi doreşte şi mai mult. Este trist să observăm că facem parte dintr-un tablou al acestor timpuri, tablou pictat într-o singură culoare, dar această tristeţe se amplifică şi mai mult de îndată ce privim în jur şi vedem câte momente importante pierd oamenii din propria lor viaţă, doar pentru că aleg ca o mare parte din ea să o dedice procurării şi obţinerii banilor.

     Este lesne de înţeles că ne aflăm într-o lume imperfectă şi suntem prada acesteia, este lesne de înţeles că nici noi nu vom ajunge vreodată să fim perfecţi. Dar, în ciuda acestui fapt, putem da frâu liber sufletului pentru a aspira la perfecţiune. La urma urmelor, poţi păstra un suflet bun şi o inimă necaptuşită chiar şi cu portofelul plin de bani.

     Sunt convinsă că, la fel ca mine, mulţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi frumoasa teorie potrivit căreia „banii nu aduc fericirea”. Nu ştiu de unde a pornit această teorie şi nu-mi permit să contrazic persoana care a afirmat acest lucru. Aş adăuga doar că banii contribuie într-o mică măsură la fericirea fiecărui om, neglijabilă de-altfel, dar nu ei sunt aceia care o aduc.

     Din punctul meu de vedere, bogat te poţi numi atunci când ştii ce înseamnă respectul şi bunul simţ, când dai dovadă de educaţie şi ieşi în evidenţă cu un vocabular îngrijit, când întinzi mâna celui care are nevoie de ea. Bogat eşti atunci când ai acel ceva numit „familie”, bogat eşti şi atunci când ai o căsuţă în care cineva te va aştepta întotdeauna cu drag. Bogat eşti dacă în momentele triste, când lacrimile îţi inundă obrajii, ai lângă tine prietenii şi familia ca să le şteargă, când ai în braţele cui să te cuibăreşti atunci când singurătatea te macină. Cu adevărat bogat eşti atunci când în pragul bătrâneţii priveşti bucuros spre trecut şi vezi că n-ai pierdut o viaţă întreagă doar adunând bani şi avere cu care oricum tinereţea nu o vei putea cumpăra, când laşi o dovadă vie că ai fost cândva actor pe scena vieţii, care şi-a jucat rolul demn şi a lăsat în urma lui pe cineva care să-i ducă numele mai departe. Acestea sunt lucruri pe care le poate realiza oricine, chiar dacă are potofelul plin cu bani.

     O vorbă spune că un om are trei lucruri de făcut ca să poată spune că a trăit cu folos şi anume, să planteze un pom, să ridice o casă şi să crească un pui de om, şi atunci se poate mândri că n-a trăit degeaba.

     Adina Olănescu spune că „Lumea întreagă îţi aparţine dacă ştii să admiri”. Nu ai nevoie de bani pentru a admira, ai nevoie doar de cei doi ochi pentru a putea observa că adevăratele valori ale vieţii sunt acele lucruri simple cu care sufletul se mulţumeşte.

     Din păcate, cuvintele mele poate vor fi de prisos pentru unii, altora poate le vor folosi. Viaţa nu merită irosită strângănd bani şi avere. Goana după bogăţia materială înseamnă timp pierdut şi o viaţă tristă. Eu consider că preferabil ar fi să rămânem cu toţii oameni săraci dar cu suflete bogate şi nu oameni bogaţi cu suflete sărace.

Beul Bianca Mihaela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage