Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow SIMULAREA EVALURII NAIONALE arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

SIMULAREA EVALURII NAIONALE PDF Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

  

   Simularea Evaluării Naţionale a elevilor de clasa a VIII-a s-a desfăşurat în perioada 18-20 februarie, iar cea a Bacalaureatului, la care vor participa în premieră şi elevii de clasa a XI-a, va avea loc între 3 şi 7 martie.  

    dsc08950.gifScopul acestor simulări constă în familiarizarea elevilor cu severitatea unei evaluari naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional, precum şi îmbunătăţirea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale. Elevii de clasa a VIII-a au fost evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii testului.

    Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată bacalaureatul, vor susţine doar două probe, română şi matematică/istorie, de asemenea din materia parcursă până la data susținerii testului. De altfel, anul acesta elevii au susţinut pentru prima dată simulări la nivel naţional pentru Evaluarea Naţională, simulările desfăşurându-se în toate şcolile gimnaziale din ţară la aceeaşi dată şi oră, iar elevii au avut de rezolvat aceleaşi subiecte.

    Disciplinele la care s-a organizat simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2013-2014, au fost Limba şi literatura română (18 februarie), Matematică (19 februarie) iar Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (20 februarie). Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 7 martie.

    Disciplinele la care se va organiza simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru clasele a XI-a şi XII-a, în anul şcolar 2013-2014 sunt Limba şi literatura română (3 martie), Limba şi literatura maternă (4 martie), Proba obligatorie a profilului (5 martie). Doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării va avea loc în 7 martie. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie.

    Simulările la clasa a VIII-a au fost organizate întocmai ca la examenul din vară: elevii au stat câte unul în bancă, au avut doi supraveghetori în sală, coli speciale de examen pe care și-au trecut numele şi au fost monitorizaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere care au fost activate pe parcursul celor două ore (9-11) cât a durat testarea. În cazul abaterilor, elevul putea fi sancţionat prin scăderea notei la purtare. De asemenea, a fost asigurată monitorizarea video în sala de multiplicare a subiectelor, sala comisiei, precum şi în sălile organizate pentru evaluarea lucrărilor scrise.

    Fiecare lucrare va fi evaluată de o echipă de 2 profesori, iar echipele de evaluatori au fost stabilite prin tragere la sorţi. În cazul înregistrării unor diferenţe mai mari de 1 punct între cei doi evaluatori, ei vor analiza în prezenţa preşedintelui de comisie modul de acordare a punctajelor şi vor cădea de acord asupra notei finale.

     Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog. În vederea adoptarii unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral. Astfel, profesorii de la clasă îşi vor da seama de nivelul elevilor, unde au probleme şi ce trebuie să recupereze. De asemenea, rezultatele vor oferi şi o imagine de ansamblu a rezultatelor pe care le vor avea elevii la examenul din vară.

    Examenul propriu-zis de Evaluare Naţională 2014 începe pe 23 iunie şi va fi supravegheat video, iar camerele vor fi instalate şi în sălile în care se descarcă subiectele, precum şi în sălile în care se corectează lucrările scrise. Rezultatele examenului de la finalul clasei a VIII-a contează pentru admiterea la liceu. Începând din acest an, pentru admiterea la liceu, notele la examenele naţionale reprezintă 75% (față de 50% cât a fost până acum) din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a decis ca începând din 2014 media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V–VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere. Decizia a fost luată în urma rezultatelor slabe de la Evaluarea Naţională 2013, care „au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională“ a explicat Ministerul Educaţiei.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage