Home arrow Hrvatska grancica arrow DE CEALALTA PARTE arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


DE CEALALTA PARTE PDF Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

  

Teatrul Tineretului din Zagreb a interpretat la Timişoara spectacolul „De cealaltă parte”, de Nataša Rajković şi Bobo Jelčić, o piesă al cărei mesaj este „că trebuie să învăţăm să-i distingem pe unii de ceilalţi, pentru a deveni mai buni, şi să încetăm să închidem uşa celor nefericiţi, doar pentru că ne e mai uşor să credem că ei sunt singurii vinovaţi”.

poye-001.gif

    Spectacolul a avut loc duminică, 16 februarie, la ora 19, în Sala 2, la invitația Teatrului Naţional Timişoara, care continuă astfel seria evenimentelor derulate în cadrul proiectului european „Spectacolele ETC”, proiect care se concretizează prin schimburi de spectacole între teatre din Europa. Teatrul Regal „Zetski Dom” din Cetinje, Muntenegru, a deschis acest proiect prin spectacolul reprezentat la Timişoara în luna mai 2013 (Katzelmacher), iar Teatrul Naţional a avut reprezentaţii cu spectacolul „Interzis accesul animalelor” la teatrul muntenegrean şi la Teatrul Tineretului din Zagreb, Croaţia în luna noiembrie a anului trecut.

    „De cealaltă parte” prezintă povestea unor oameni singuri a căror viață ar putea fi descrisă ca banală. Pentru ei, însă, este cea mai importantă. Este singurul lucru pe care îl au. Poate nu este surprinzător ca la patruzeci de ani să ai senzația că existența ta nu prea are sens. La treizeci de ani este normal să vrei mai mult de la viață și să pretinzi să fii acceptat de ceilalți așa cum ești. Și poți spune cuiva de douăzeci și cinci că e încă foarte tânăr și că de abia urmează să vadă. Am putea adăuga și că în cele din urmă totul va fi bine. Dar ca să fim corecți, trebuie să spunem și că nu e obligatoriu să iasă așa. Că nu se știe. Că nu e sigur. Că totul este incert. Și că toate acestea, în cele din urmă, depind de noroc. Și că celor cu noroc le e mai ușor, iar cei care nu au parte de noroc ar trebui ajutați. Și că trebuie să învățăm să-i distingem pe unii de ceilalți, pentru a deveni mai buni, și să încetăm să închidem ușa celor nefericiți, doar pentru că ne e mai ușor să credem că ei sunt singurii vinovați. Unii chiar nu sunt .

    Publicul și critica l-au numit unul dintre cele mai importante evenimente culturale croate ale acestui deceniu.

    Spectacol a fost invitat la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa, fiind reprezentativ nu doar pentru teatrul croat, ci și pentru cultura croată. Spectacolul este prezentat în cadrul parteneriatului cu Teatrul Tineretului Zagreb, Croaţia sub egida Convenției Teatrale Europene.

    La invitaţia Teatrului Naţional Timişoara, la spectacol a participat şi un grup de 25 de tineri de etnie croată din comuna Caraşova. Transportul s-a făcut cu autocarul Uniunii Croaţior din România, organizaţie care dealtfel s-a ocupat şi de achiziţionarea biletelor.

    Spectacolul a fost unul reuşit şi cu priză la public, iar sala a fost arhiplină.

    Spectatorii au fost de toate vârstele, dar în mare parte au fost tineri. Chiar dacă subtitrarea a lăsat de dorit, spectacolul în sine a fost excepțional.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage