Home arrow Hrvatska grancica arrow Religie arrow MANASTIREA MARIA RADNA arrow Hrvatska grancica arrow Teme religioase 
Arhiva articole Hrvatska grancica Teme religioase

MANASTIREA MARIA RADNA PDF Imprimare E-mail
joi, 09 octombrie 2014
Istoria mănăstirii se întinde pe o perioadă de aproape 500 de ani.
 

Prima biserică a fost înălțată în anul 1520, de călugării din Ordinul Sfântului Francisc de Assisi, într-o perioadă când la sud de Mureș, în Banat, domneau turcii. De-a lungul timpului, aceștia au atacat în repetate rânduri lăcaşul sfânt, iar biserica a trebuit reconstruită de mai multe ori. La invazia din 1695, biserica de la Radna a fost arsă din temelii, însă icoana Maicii Domnului a rămas intactă, ea fiind găsită de credincioşi printre resturile carbonizate ale bisericii. Acest eveniment miraculos a însemnat începutul pelerinajelor la Maria Radna. De altfel, icoana provine dintr-o tipografie din Italia și a ajuns la Radna în anul 1668 printr-o donaţie.

            După ce turcii au fost alungați din Banat, o nouă biserică a fost ridicată. Construcția acesteia, în stil baroc, a început în 1756, iar clădirile și anexele care ț

in de mănăstire s-au construit în mai multe etape, între secolele XVII-XVIII. 

10253825_894172493946087_8863425285146167694_n.jpg

            Noua biserică a fost sfinţită în 1767 şi are dimensiuni impresionante: 63m lungime, 16m lăţime şi 21m înălţime interioară. În 1911, turnurile iniţiale au fost înălţate cu încă 30m, având astăzi o înălţime exterioară de 67m. Frumoasa icoană făcătoare de minuni, este păstrată la loc de cinste, într-o ramă de argint de 3,30 x 2,70m, confecţionată la Viena prin 1770. În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea acordă acestui loc de pelerinaj titlul de „Bazilica Minor”.

            Ultima renovare a bisericii a fost făcută începând cu anul 1971, ocazie cu care s-a reînnoit tencuiala exterioară, picturile din interiorul bisericii, inclusiv fresca de pe tavan.

           

            În anul 2013, Mănăstirea şi Biserica Maria Radna, au intrat într-un amplu proces de restaurare, fiind incluse în cadrul unui proiect european în valoare de peste 47 milioane de lei. Durata proiectului este de doi ani, termenul de finalizare fiind 15 iulie 2015. Măsurile de consolidare și renovare vizează, printre altele, întărirea fundațiilor, înlocuirea elementelor deteriorate ale șarpantei, consolidarea bolților fisurate și reparația planșeelor deteriorate, schimbarea învelitorii și a sistemului de evacuare a apei pluviale la turnuri și mănăstire, completarea zidăriei desprinse sau lipsă, consolidarea structurilor fisurate, combaterea igrasiei şi renovarea fațadelor. Pentru valorificarea structurii istorice, ferestrele şi uşile se vor restaura prin metode specifice monumentelor, se vor demola anexele fără valoare istorică şi se vor reface finisajele nepotrivite astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel redată. În acelaşi timp ansamblul se va adapta condiţiilor de modernizare, respectând principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, prin instalarea unui sistem de încălzire modern, înlocuirea instalaţiei electrice şi sanitare, instalaţii noi de siguranţă şi de comunicaţie.

1924368_901906669839336_4930243672975349440_n.jpg

            Biserica şi icoana Sfintei Maria, cunoscută ca şi făcătore de minuni, sunt cunoscute în toată lumea. În cadrul bisericii sunt trei coridoare unde pereţii sunt în totalitate acoperiţi cu icoane şi desene religioase. Acestea sunt donate de cei care au vizitat biserica şi icoana fiind bolnavi şi au ieşit pe uşa lăcaşului de cult sănătoşi.

            Maria Radna este un loc tradițional de pelerinaj, în care credincioșii vin an de an, de la zeci şi chiar sute de km depărtare, pentru a sărbătorii  Nașterea Fecioarei Maria celebrată în 8 septembrie, dar și Adormirea Maicii Domnului celebrată în 15 august. În ziua de azi, pele-rinajele la Maria Radna se fac de multe ori cu autocarele sau cu maşinile personale. Totuşi, mai există încă destui credincioşi care păstrează tradiţia pelerinajului pe jos până la locul sfânt, cu cruci şi cu steaguri bisericeşti.

            Locuitorii comunei Carașova şi-au păstrat nealterată această tradiţie a pelerinajului pe jos până la Maria Radna, în ciuda faptului că se deplasează trei zile pînă la mănăstire și trei zile la întoarcere. Conform tradiţiei, preotul din localitate oficiază o slujbă pentru toţi pelerinii, îi binecuvântează şi îi însoţeşte până la ieşirea din sat. Cei care nu au putut să meargă la Maria Radna îi aşteaptă pe pelerini şi la înapoiere sărută crucea care a fost sfinţită, sperând ca măcar o parte din harul divin să pogoare şi asupra lor.

            Anul acesta, cu ocazia celebrării Naşterii Maicii Domnului, la sfârşitul liturghiei au fost sfinţite două cruci noi, care urmează să fie montate pe turlele mănăstirii, la terminarea lucrărilor de restaurare. Crucile au 2,5 metri înălţime, sunt realizate din oţel inoxidabil şi aurite.

                                                                                                                                                                     Maria Giurchiţa
 
< Precedent   Urmator >

FrontPage