Home arrow Hrvatska grancica arrow Realitatiile noastre arrow ADOLESCENA I CONSUMUL DE DROGURI arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


ADOLESCENA I CONSUMUL DE DROGURI PDF Imprimare E-mail
vineri, 16 ianuarie 2015

Adolescenţa este cea mai importantă perioadă din viaţa unui om,

caracterizată prin modificări atât fizice cât şi psihice.

 

Este perioada schimbărilor, a întrebărilor, a provocărilor, a deciziilor și a trăirilor intense. În această perioadă copilul iși conturează personalitatea, se dezvoltă din punct de vedere fizic, dar și mental. De aceea, anii adolescenței sunt foarte importanți, iar părinții trebuie să vegheze asupra copiilor cât mai mult posibil. Și totuşi, din ce în ce mai mulți tineri o iau pe calea de pe care cu greu se mai pot întoarce. Din cauza unor neajunsuri, tinerii pot începe să consume droguri, iar motivele pot fi multiple: o situație precară în familie, dorința de afirmare într-un anturaj anume sau pur și simplu curiozitatea. În ultimii ani, consumul de droguri este din ce în ce mai mare, devenind unul dintre pericolele majore cu care se confruntă adolescenții zilelor noastre. În ciuda numeroaselor campanii antidrog pe care le derulează diverse instituții, în ciuda educației primite și a faptului că toată lumea știe că drogurile nu sunt bune, milioane de adolescenți continuă să le consume, punându-și viața în pericol. Din păcate, tinerii rareori văd o legătură între acțiunile de astăzi și consecințele de mâine, astfel încât foarte puțini dintre ei conștientizează problema și iau măsuri în această privință cerând ajutor de specialitate din partea unui medic sau psiholog.download-(1).jpg

            Drogurile sunt o realitate în rândul elevilor şi nu numai. În şcoli, pe stradă, la petreceri se consumă aceste substanţe halucinogene, în special de către tineri. Cel mai mult, consumul de droguri se regăseşte în mediile urbane, în oraşele mari. În mediul rural se simte o creştere în perioada vacanţelor, când copiii sunt în vacanţă.

            Consumul de droguri reprezintă o problemă de mare importanță și complexitate pentru noi toți. Acesta reprezintă o provocare pentru tineri, o problema serioasă pentru parinți și un semnal de alarmă pentru societate. Statisticile prezentate de Organizațiile Antidrog în mass media arată amploarea fenomenului ce se desfășoară în țara noastră pe care până mai ieri o consideram departe de astfel de probleme. Din această cauză este foarte important să se acționeze cât mai rapid și mai eficient posibil în găsirea și implementarea unor acțiuni concrete împotriva consumului de droguri și în special a consumului în rândul adolescenților, care sunt cei mai vulnerabili și mai predispuși să experimenteze lucruri noi fără să cunoască consecințele acțiunilor pe care le fac. Se știe că este mai ușor să previi decât să tratezi. Puțin mai multă atenție și dragoste din partea familiei și a școlii îi poate ține pe adolescenți departe de droguri, informându-i corect și oferindu-le alternative prin implicarea lor în proiecte și acțiuni de voluntariat. Discuțiile libere, deschise cu adolescenții despre orice problemă de orice fel pot reduce riscurile de a cădea victime ale consumului de droguri.

           Adolescența este vârsta la care apare nevoia de identificare, de a se găsi și înțelege pe sine și pe cei din jur. Este vârsta experiențelor personale, iar drogul are de multe ori forma unei astfel de experiențe, care reunește curiozitatea, dorința de a încerca ceva nou, de a experimenta aproape orice sau chiar dorința de a fi modern pur și simplu. Personalitatea în formare a adolescentului este într-o permanentă căutare de repere valorice, de modele și puncte de referință, iar drogul și consumatorii lui pot îndeplini de multe ori aceste roluri. Soluția pe care adolescentul în cauza o găsește pentru a rezolva aceste conflicte este retragerea într-o lume construită, determinată și întreținută de drog. Astfel, sub efectul drogului, adolescenții par a depăși dificultățile și incertitudinile și își găsesc o falsă siguranță și identitate. De multe ori, pentru adolescenții bulversați de propriile întrebări, de barierele și agresiunile, mai mult sau mai puțin reale, din exterior, drogul pare singura și cea mai bună soluție. Ceea ce ei trebuie însă să înțeleagă este că utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent și temporar problemele. Acestea vor continua să existe și chiar se pot agrava. Respectul față de sine, relațiile familiale apropiate și exemplele pozitive cresc încrederea adolescenților și îi încurajează pe aceștia să-și stabilească prioritățile și să ia deciziile corecte în tot ceea ce fac.

            Implicarea părinților, comunicarea și, mai presus de toate, dragostea, au o influență pozitivă extraordinară asupra deciziilor adolescenutui. Părinții ar trebui sa petreacă mai mult timp cu copiii lor, să le acorde toată atenția și înțelegerea de care au nevoie pentru a-i ține cât mai departe de tentațiile adolescentine. Numai prin clădirea unei relații bazate pe prietenie vor reuși să se apropie de adolescentul care își dorește sa rămână copil, dar în același timp să fie matur și responsabil.

             În concluzie, eu vă îndemn să aveți grijă în ce anturaj intrați și de cine anume vă lăsați influențați!

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage