Home arrow Hrvatska grancica arrow SCOLILE DIN COMUNA CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

SCOLILE DIN COMUNA CARASOVA PDF Imprimare E-mail
marti, 28 aprilie 2015

La propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a directorului Liceului Bilingv

Româno-Croat Caraşova, începând cu anul şcolar 2015-2016,

două şcoli din comuna Caraşova urmau a fi comasate.

 

Inspectorul Școlar Județean şi-a motivat solicitarea de comasare a Școlii Generale nr. 2 Carașova și a Școlii Primare Iabalcea prin faptul că ambele au un număr redus de elevi, iar în cazul finanţării per elev, conform noii Legi a Educaţiei, acestea nu ar dispune de fonduri suficiente pentru asigurarea salariilor personalului didactic şi auxiliar şi a celorlalte cheltuieli de funcţionare. Decizia a fost luată chiar dacă la sfârșitul lui 2013,  inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Caraş-Severin, prof. dr. Nicolae Grindeanu, actualmente inpector şcolar general, declara: „La sat, nu se umblă, dacă mă pot exprima aşa. Dacă numărul de microbuze ar fi rezolvat problema transportului copiilor de la o comună la alta, se mai putea discuta, dar aşa intrăm într-o zonă periculoasă. Repet, la oraş comasarea poate avea loc fără riscul apariţiei de abandon şcolar, pentru că locaţiile rămân neschimbate, pe când la sat...”dsc01817.jpg

            Această situație a stârnit mânia părinților, care s-au arătat nemulţumiţi de propunerea conducerii şcolii, atrăgând atenția că acest pas nu va duce decât la desființarea unei școli cu tradiție, și aici se referă la Școala Generală nr. 2 Carașova, una dintre școlile vechi ale comunei, precum și la punerea pe drumuri a elevilor.

            Revoltați și îngrijorați de soarta copiilor, părinții s-au adresat primarului comunei în speranța că împreună vor găsi o soluție favorabilă. Astfel, cu sprijinul domnului Radan Mihai, care de altfel este și președintele Uniunii Croaților din România, părinții elevilor de la cele două școli vizate, au înaintat o cerere către Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care solicită înființarea școlii cu limba de predare croată, începând cu anul școlar 2015-2016, în locul unității școlare cu limba de predare română. La baza acestei cereri stă art. 45, alin. 1 și 2, din Legea Educației Naționale nr. 1/2014 care spune că: „Persoanele aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să studieze şi să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar, în condiţiile legii. În funcţie de necesităţile locale se organizează, la cererea părinţilor sau tutorilor legali şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale.”  Voința părinților a fost exprimată în tabelele anexate cu semnătura acestora și datele personale.

            Răspunsul Inspectoratului Școlar Județean a fost diferit pentru cele două centre de învățământ. Referitor la școala din localitatea Iabalcea, Nicolae Grindeanu precizează că s-a adresat Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului spre a valida solicitarea părinților în conformitate cu legea în vigoare. Legat de Generala nr. 2 Carașova, conducerea  inspectoratului a hotărât ca aceasta să funcționeze și anul următor în aceleaşi condiţii şi în aceeași locație. Inspectoratul mai precizează că Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat a trimis o adresă prin care îi înștiințează că părinții elevilor de clasa I-a și a III-a de la Școala nr.2 Carașova nu doresc transformarea claselor cu predare în limba română în clase cu predare în limba croată. Situația este bizară, având în vedere că cele două cereri au avut atașate și tabelele în care voința părinților a fost clară, și anume că doresc clase cu predare în limba maternă pentru copiii lor.

            Din scrisoarea primită de la Minister rezultă că decizia finală rămâne la latitudinea autorității administrației publice locale, respectiv a Inspectoratului Școlar Județean.

Maria Giurchiţa

 

 

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage