Home arrow Hrvatska grancica arrow SEQUOIA DIN CARAS-SEVERIN arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

SEQUOIA DIN CARAS-SEVERIN PDF Imprimare E-mail
marti, 26 mai 2015
Copacii giganţi de sequoia sunt printre cei mai înalţi arbori în prezent de pe Pământ.
 

Proveniența numelui de „sequoia” vine de la liderul indienilor Cherokee Sequoyah. El este omul care a inventat un alfabet unic, învățându-și poporul să scrie și să citească. Una din primele cărți care a fost scrisă în limba Cherokee este Biblia.

201410bb05_171103.gif

            Există trei tipuri de arbori sequoia, ca de exemplu: „Sequoia Sempervirens”; „Sequoia Giganteum” și „Metasequoia”.

            În Caraș-Severin există două locuri care adăpostesc arborele „Sequoia Giganteum”. Unul se află în Zona Turistică Băile Herculane, iar celălalt în Zona Turistică Semenic.

            Parcul Național Semenic Cheile Carașului este fascinant şi pentru faptul că lângă Cantonul Navesu Mare găzduiește un arbore „Sequoia Giganteum”, care are o circumferință de 5,6m și o înălțime de aproximativ 50m. Se găsește doar un singur seguoia, deoarece acest arbore are dificultăți în a se reproduce în mediul natural și în special prin cultivare. Aceasta se datorează necesității unui sol mineral bine irigat și a unei expuneri totale la soare.

            Nu pot omite faptul că focul este în fiecare an principala problemă pentru vegetație. Interesant  este că el nu afectează cu nimic creșterea arborelui sequoia. De altfel, focul generează aer cald, care accelerează deschiderea conurilor și eliberarea unor cantități mari de semințe peste solul optim dezvoltării vlăstarilor. Cenușa de la sol protejează semințele și de radiațiile ultraviolete.

            În general această specie de arbori crește în mai multe locuri din SUA, la o altitudine de peste 2000 de metri, dar cu toate acestea sequoia ne dovedește că este capabil să se dezvolte și în condițiile unei altitudini reduse de aproximativ 600-700 m.

20141005_hhh171543.gif

            Pentru turiștii care nu știu exact unde se află acest arbore și au dorința de a-l vizita, recomandat ar fi ca excursia să fie organizată toamna, fiindcă drumul care duce spre acesta nu este semnalizat corect, prin indicatoare corespunzătoare, iar vegetaţia rărită de la finele acestui anotimp îl va face mai ușor de găsit.  Nu întâmplător spun acest lucru, ci din propria experiență.

Maria Calina 

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage