Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow “KARAŠEVSKA ZORA” LA FESTIVALUL FOLCLORIC “SZEJKE’’ arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


“KARAŠEVSKA ZORA” LA FESTIVALUL FOLCLORIC “SZEJKE’’ PDF Imprimare E-mail
miercuri, 08 iulie 2015

În urma invitației lansate de Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc în colaborare

cu Casa de Cultură Municipală, ansamblul „Karaševska Zora“ a luat parte

și în acest an la Festivalul Folcloric “Szejke’’.

            Astfel, tinerii carașoveni au participat în perioada 16-17 mai 2015 la cea de a 49-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică şi dansuri populare de la Băile Szejke, din apropiere de Odorheiul Secuiesc. De-a lungul celor două zile de sărbătoare, în programul Festivalului au fost cuprinse concerte de muzica populară și serate de dans popular, parada portului popular al minorităților naționale prezente, precum și mult așteptatul spectacol de gală.

20150517_094453.gif

            Şi la ediţia din acest an, desfăşurată în frumosul cadru natural din incinta microstaţiunii harghitene, au evoluat  formaţii artistice ale comunităților etnice. Membrii formației „Karaševska Zora” , îndrumați şi coordonați de Giurgiulena Zoran, au încântat publicul cu frumoasele costume și dansuri tradiționale carașovenești,  primind aplauzele spectatorilor aflaţi pe platoul din faţa scenei amenajate în aer liber. Este deja al 4-lea an în care ansamblul din Carașova participă la acest festival.

            Stațiunea balneară Băile Szejke (Seiche), zonă de agrement a municipiului Odorheiu-Secuiesc este strâns legată de numele lui Orbán Balázs, cel care este înmormântat în acest loc. Orbán Balázs (1829-1890) a fost “cel mai mare dintre secui”, scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf și personalitate publică.

            Staţiunea este renumită îndeosebi pentru porţile secuieşti şi apa curativă. Se spune că aceasta a fost descoperită în 1766 de către un păstor care, în timp ce îşi adăpa turma, şi-a spălat picioarele bolnave în izvor, şi s-a vindecat în mod miraculos. Odinioară apă minerală încărcată în ulcioare era transportată în oraş cu căruţele.

20150517_131759.gif

            În prezent apa este folosită în băile locale dotate cu 11 vane, pentru tratarea bolilor reumatice, ale căilor respiratorii şi de piele, iar apa minerală pentru afecţiuni digestive, cardiologice şi neurotice. Apa minerală carbogazoasă cu gust de petrol este bună pentru cura de băut, iar apa termală cu conţinut de sulf şi mofetă se găsește în valea pitorească a pârâului Sos. Astăzi aici, pe suprafaţa de 12 hectare se găsesc două izvoare minerale, o mofetă, şi unităţi de alimentaţie publică. Dincolo de pârâul Seiche au fost construite mai multe case de vacanţă şi pensiuni, existând şi o scenă. Aici este organizat Festivalul folcloric Szejke, unde este prezentată tradiţia vie a folclorului autentic secuiesc.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage