Home arrow Hrvatska grancica arrow INAUGURAREA PARTIALA A MANASTIRII MARIA RADNA arrow Hrvatska grancica arrow Teme religioase 
Arhiva articole Hrvatska grancica Teme religioase

INAUGURAREA PARTIALA A MANASTIRII MARIA RADNA PDF Imprimare E-mail
vineri, 02 octombrie 2015

Mii de pelerini, invitaţi şi personalităţi din ţară şi din străinătate, înalte feţe bisericeşti în frunte cu cardinalul Joachim Meisner, trimisul Papei Francisc, au fost prezenţi la inaugurarea parţială a Mănăstirii Maria Radna şi a complexului monastic adiacent, din oraşul Lipova, judeţul Arad.

            Bazilica a fost reabilitată în urma unei finanţări de aproximativ 11 milioane de euro, din fonduri europene, cea mai mare sumă de bani atrasă de o biserică din România pentru un monument istoric. Lucrările de restaurare vor fi încheiate la 1 decembrie, conform noului termen, execuţia lucrărilor fiind la un stadiu de 80 la sută, existând imobile în care se lucrează la finisaje, în timp ce parcurile şi căile de acces din jur sunt în curs de reamenajare.

radna-1-1024x576kkkk.gif

            Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată de cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Kőln, delegat extraordinar al Papei Francisc. Alături de cardinal au concele-brat liturghia peste douăzeci de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi diecezani din ţară şi străinătate, printre care Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti; Babel Balazs, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa-Kecskemet; Stanislav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad; Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba-Iulia. Li s-au alăturat numeroşi episcopi şi delegaţi diecezani din Ungaria, Croaţia, Serbia şi Germania.

            Au fost prezenţi la acest important eveniment din viaţa Diecezei de Timişoara majoritatea episcopilor greco-catolici din România: Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcop de Maramureş, Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, episcop de Bucureşti şi Preasfinţia Sa Claudiu Pop, episcop vicar al Arhiepiscopiei de Blaj.

            De asemenea, la festivităţi au luat parte şi ierarhii ortodocşi din regiune: Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, şi Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al Eparhiei Timişoarei.

            Predica a fost rostită în limba germană de către cardinalul Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi.

            Cântul sacru şi cadrul muzical al celebrării au fost asigurate de corul şi orchestra Domului din Timişoara, conduse de Ioan Fernbach (Timişoara), la orgă aflându-se Franz Metz (Munchen). A fost interpretată Misa Încoronării (Kronungsmesse), de Wolfgang Amadeus Mozart.

            La sfârşitul Sfintei Liturghii, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a dat citire mesajului preşedintelui Klaus Iohannis, care a subliniat că, prin aceste lucrări, monumentul de arhitectură îşi adaugă noi valenţe celor istoric consacrate, de înalt loc de spiritualitate romano-catolică.

            A urmat binecuvântarea lucrărilor de renovare la corpul Bazilicii, slujba fiind oficiată pe esplanada din faţa lăcaşului de pelerinaj, după care, Babel Balazs, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa-Kecskemet, şi Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, precum şi monseniorul Andreas Straub, visitator emerit al şvabilor dunăreni pe lângă Conferinţa Episcopilor Catolici din Germania, au adresat pelerinilor reuniţi în faţa Bazilicii scurte cuvinte de învăţătură în limbile maghiară, română şi germană.

            Au fost binecuvântate şi lucrările de renovare la complexul monastic adiacent Bazilicii, în curtea interioară a fostei mănăstiri franciscane.

            Cuvântul de final a fost rostit de către Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la renovarea Bazilicii si tuturor celor prezenţi, după care toţi au intonat imnul de mulţumire Te Deum.

            Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea colecţiei muzeale, care a fost deschisă oficial cu această ocazie, doritorii putând vizita în cursul acestei zile muzeul locului de pelerinaj, amenajat pe trei niveluri în latura vestică a mănăstirii.

            Datorită numărului mare de preoţi, oficialităţi, delegaţi şi oaspeţi, o mare parte dintre participanţi au ascultat şi văzut Liturghia pontificală în piaţa din faţa lăcaşului de pelerinaj, pe două ecrane de mari dimensiuni, închiriate în acest sens de Episcopia Romano-Catolică de Timişoara.

            Basilica de la Radna este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj pentru credincioșii romano catolici, anual fiind vizitată de mii de credincioși din țară dar și din străinătate.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage