Home arrow Hrvatska grancica arrow PRIMA ZI DE SCOALA LA LICEUL TEORETIC BILINGV ROMĀNO-CROAT CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

PRIMA ZI DE SCOALA LA LICEUL TEORETIC BILINGV ROMĀNO-CROAT CARASOVA PDF Imprimare E-mail
miercuri, 07 octombrie 2015

Forfotă mare în curtea Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova,

cu ocazia deschiderii noului an școlar 2015 -2016.

 

            Însoţiţi de părinţi şi bunici, cu ghiozdanele în spate şi buchetele de flori în braţe, copiii au participat mai întâi la slujba religioasă, oficiată la Biserica Catolică „Înălțarea Maicii Domnului”, după care s-au îndreptat spre curtea școlii pentru a participa la festivitatea de deschidere.

dsc03357.gif

            După cuvintele de bun venit și sfaturile adresate de conducerea şcolii şi de reprezentantul administraţiei locale, precum și de către parohul comunei, elevii de clasa pregătitoare au făcut cunoştiinţă cu noii dascăli, iar cei mai mari dintre ei s-au bucurat de revederea cu diriginții și profesorii.

            La finalul festivităților, însoțiți de  învăţători și diriginți, elevii s-au îndreptat spre clase pentru a-și afla orarul.

            Școala reprezintă o schimbare importantă în viaţa unui copil, o etapă care aduce cu sine multe emoţii, nerăbdare, curiozitate, uneori chiar şi teamă. Astfel fiecare copil trece prin etapele grădiniţei şi apoi ale şcolii, fiecare început însemnând o adevărată provocare pentru el. Plecarea de acasă şi petrecerea timpului într-un colectiv nou este un moment dificil pentru unii dintre ei. Şi dacă bobocii de clasa pregătitoare au luat startul noului an şcolar cu emoţii şi zâmbete timide, colegii lor mai mari şi-au petrecut primele ore de şcoală înbrăţişându-şi colegii şi profesorii şi depănând amintiri din vacanţă.

            Anul şcolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat.

            Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie, după ultimele reglementări, în data de 3 iunie 2016. De un an şcolar mai scurt beneficiază şi clasele a VIII-a, absolvenţii gimnaziului finalizând cursurile în 17 iunie 2016, după 36 de săptămâni de şcoală, ultima dintre acestea fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Tezele din semestrul I al anului școlar 2015-2016 trebuie susţinute până la data de 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 20 mai 2016. Potrivit actului normativ, săptămâna 18–22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, având un orar specific. Totuşi, la decizia şcolii, programul poate fi organizat şi în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >