Home arrow Hrvatska grancica arrow SCOALA PRIMARA IABALCEA A RAMAS PUSTIE arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

SCOALA PRIMARA IABALCEA A RAMAS PUSTIE PDF Imprimare E-mail
marti, 08 decembrie 2015

Începând cu anul şcolar 2015-2016 Şcoala din Iabalcea a rămas pustie,

iar acest lucru se datorează numărului tot mai mic de elevi,

rezultat al scăderii dramatice a natalităţii.

 

            În acest an şcolar, unitatea de învăţământ din micuţa localitate ar fi trebuit să funcţioneze cu doar patru copii, un elev în clasa I, doi elevi în clasa a II-a şi un elev în clasa a III-a.

dsc09654.gif

            Datorită numărului redus de elevi care frecventau cursurile şcolii în anii precedenţi, câte unul sau doi copii în fiecare clasă primară, exista la nivel de structură un singur învățător care preda în regim simultan la toate cele patru clase primare din Iabalcea. Din această cauză, unitatea de învățământ era deja de mult timp în vizorul Inspectoratului Şcolar Judeţean în vederea închiderii. Pentru că elevii erau prea mici să devină navetişti, părinții au făcut demersuri pentru a împiedica acest lucru. Li s-a promis iniţial că școala nu se va închide, dar se pare că Inspectoratul le-a făcut o surpriză, lăsându-i fără învățător, chiar la începutul noului an școlar.

            Așadar, în urma problemelor legate de închiderea instituției de învățământ, începând cu anul școlar 2015-2016, cinci dintre elevi au fost înscriși, de către părinți, la Reșița, iar la Iabalcea au rămas doar patru. Între timp, și învățătoarea, conștientă de problemele existente, și-a găsit alt post, în altă parte, pentru a nu risca să rămână fără loc de muncă, elevii trezindu-se în prima zi de școală fără cadru didactic. După ce li s-a promis părinților că se va asigura un cadru didactic pentru şcoala din Iabalcea, fie el și necalificat, au trecut mai multe săptămâni și nu s-a întâmplat nimic.

            Îngrijorați de soarta odraslelor lor,  precum și de calitatea educației pe care copiii ar fi primit-o de la un cadru necalificat, părinții au luat decizia de a-și duce copiii la școala din Carașova, în timp ce la Iabalcea a rămas funcțională doar grădinița.

            Cert este că, în şcolile mici, cheltuielile per elev sunt de câteva ori mai mari decât în cele cu un număr suficient de elevi. În acelaşi timp, o şcoală mică nu este competitivă şi nu poate asigura un nivel satisfăcător al studiilor. Copiii care rămân în şcolile mici învaţă, de regulă, în clase mixte, de multe ori într-un mediu educaţional inadecvat.

 Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage