Home arrow Hrvatska grancica arrow DIVERSITATE CULTURALA LA CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


DIVERSITATE CULTURALA LA CARASOVA PDF Imprimare E-mail
marti, 12 ianuarie 2016

Joi 26 noiembrie, Grădiniţa P.N. Carașova a fost gazda Cercului Pedagogic nr. 1 Reșița, ce a avut ca temă anuală de studiu, „Diversitate culturală în activitățile desfășurate cu preșcolarii”.

 

            Conceptul de diversitate culturală face referire la un proces dinamic de schimburi, de dialog, de negociere între grupuri, precum şi de identificare a unui limbaj comun şi a unui spaţiu comun, şi pune accentul pe interacţiunea dintre grupurile percepute ca distincte în societate.

dsc04135.gif

            Cultura este percepută ca fiind ceva făcut de om. Diferenţele aparente dintre cum gândesc oamenii, simt şi acţionează, sunt cele care ne fac conştienţi de propria cultură. Prin urmare, cultura nu poate fi gândită doar ca o „cultură”, ci ca o multitudine de „culturi”. Cultura presupune religie, limbaj, obiceiuri, convenţii, un mod de a privi lucrurile, morală, folclor, sentimentul apartenenţei la un popor cu anumite trăsături, educaţie. Practic, mediul în care individul acţionează îşi pune amprenta asupra modului său de a acţiona, de a gândi.

            Activitatea desfășurată cu preșcolarii din Carașova a cuprins: primirea invitaților; spargerea gheții; prezentarea unor activități specifice etniei croate, germane, maghiare și rrome; redactarea unui proiect tematic (activitate pe grupe de lucru); evaluarea activității Cercului Pedagogic, alcătuită dintr-un chestionar ce a vizat impresii și sugestii, iar la final au urmat concluziile. La evenimentul cultural au fost prezente educatoarele de la cele două gradiniţe din localitate, directorul și directorul adjunct al Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, coordonatorul Cercului Pedagogic prof. Fărcășescu Dorina, metodistul ISJ prof. Potoceanu Tamara Nicoleta, inspectorul pentru Educație Timpurie prof. Ana Damian, precum și mulți alți invitați.

dsc04142.gif

            Oaspeţii au avut ocazia să admire o frumoasă expoziţie de elemente tradiționale și să afle câte ceva despre obiceiurile de iarnă specifice comunității noastre. De asemenea, au avut ocazia să admire costumele populare carașovenești, pe care cei mici le-au purtat cu mândrie. Printre copiii de etnie croată s-au aflat și câțiva români dar și o fetiță de etnie rromă, care de asemenea și-au etalat costumele specifice etniei din care fac parte.

            Tema Cercului a avut ca obiective: dobândirea de cunoștințe privind cultura, dezvoltarea de deprinderi legate de viața într-o societate multiculturală, formarea de atitudini, stimularea participării și acțiunii, combaterea discriminării și intoleranței; deschiderea spre altul, spre străin, spre necunoscut; acceptarea celuilalt ca fiind altul; capacitatea de a recunoaște propriile repere etno și socio-centriste.

            În comuna Carașova marea majoritate a locuitorilor este de etnie croată şi trăieşte în deplină armonie alături de români, maghiari, sârbi şi  rromi.

            Copiii sunt viitorul omenirii. De modul în care îi creştem şi îi educăm depinde lumea de mâine.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage