Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Naše istine arrow SE CAUTA MEDIC DE FAMILIE SI DISPENSAR! arrow Hrvatska grancica arrow Nase istine 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Nase istine

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


SE CAUTA MEDIC DE FAMILIE SI DISPENSAR! PDF Ispis E-mail
Tuesday, 09 February 2016

De mai bine de două luni, locuitorii comunei Caraşova au rămas fără medicul de familie, dar şi fără dispensar.

 

            Oamenii nu au de unde să primească reţete gratuite şi trimiteri la specialişti, iar pentru a beneficia de asistenţă medicală sunt nevoiţi să se deplaseze la Reşiţa. În cazul unui deces, cetăţenii trebuie să sune la Serviciul de Urgenţe 112 ca să poată veni un medic legist şi să constate cauza morţii.

dsc04667.gif

         Cum s-a ajuns în această situaţie, se întreabă toată lumea?

         În baza Hotărârii Consiliului Local Caraşova cu numărul 53/14.10.2005, Primăria Caraşova vinde în anul 2007 dispensarul comunal doctorului care activa de câţiva ani în localitatea Caraşova. Acest lucru era posibil datorită Legii 236/2006. Terenul şi clădirea sunt evaluate la un preţ infim, iar în contract nu este instituită nicio clauză care să-l oblige pe medic să asigure continuitatea asistenţei medicale. Se pare că vânzătorii nu s-au gândit că acesta este singurul dispensar al comunei şi aşa ar fi trebuit să rămână. Singura interdicţie impusă în contract a fost cea de înstrăinare şi grevare, însă doar până la achitarea preţului restant. După aceea, Dumnezeu cu mila! Consătenii sunt revoltaţi şi de faptul că primarul ales şi Consiliul Local din acea perioadă nu au ieşit să se consulte cu comunitatea în legătură cu decizia de a vinde dispensarul.

          Deşi contractul de vânzare-cumpărare a dispensarului este încheiat conform OUG nr. 10/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 236/2006, nici în lege nici în ordonanţă nu există prevederi conform cărora medicii trebuie să returneze imediat spaţiul după încheierea activităţii. Astfel, pot apărea situaţii deloc convenabile în care un medic aflat aproape de vârsta pensionării poate cumpăra un spaţiu, iar mai apoi, după câţiva ani de practică, să iasă la pensie şi să rămână cu spaţiul cumpărat la un preţ mic. Sau, aşa cum se întâmplă în comuna Caraşova, doctorul să decidă că nu mai doreşte să profeseze ca medic de famile, să încuie uşa dispensarului şi să rezilieze pe nepusă-masă contrac-tul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. 

          Primarul comunei Caraşova, Petru Neagul, declară că are mâinile legate: “Din actele consultate de mine, rezultă că, în anul 2007, luna februarie, între Primăria Caraşova, reprezentată de primarul Bogdan Petru, şi Cabinetul Medicină De Familie-Doctor Popa Claudiu a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare. Terenul, cu o suprafaţă de 1439 mp, împreună cu clădirea au fost vândute la preţul de 9.523 Euro, şi trebuiau  achitate  cu avans de 15%, iar restul pe o perioadă de 10 ani,  în rate lunare de 67,5 euro. Prin urmare, ultima  rată a fost achitată în luna octombrie, anul trecut. Din momentul achitării integrale a preţului restant şi a intabulării dreptului de proprietate, doctorul Popa a intrat în stăpânirea de drept a imobilului vândut. Oficial, nu am discutat cu dânsul, am încercat să-l contactez telefonic, dar nu mi-a răspuns. Doctorul Popa are tot dreptul să ceară chirie pe dispensar. Primăria are obligaţia şi va face tot posibilul să îi asigure noului medic un spaţiu pentru a-şi exercita profesia. Pentru moment, un spaţiu poate fi oferit în sediul Căminului Cultural, la etaj, unde este situată şi Biblioteca. S-au făcut şi se fac în continuare demersuri, eu am mers personal atât la Prefectură, Consiliul Judeţean, Casa de Sănătate Publică, Casa de Asigurări şi Colegiul Medicilor, dar, din nefericire, nu reuşim să găsim un medic de familie. La mijlocul lunii ne-a fost repartizată  o doctoriţă, aceasta aratându-se interesată să vină la Caraşova şi noi am sperat să decidă să şi rămână la noi, dar se pare că s-a răzgândit. Momentan, cetăţenii sunt rugaţi să meargă la Reşiţa pentru orice problemă pe care o întâmpină. Nădăjduim ca până la începutul lunii februarie să găsim un nou medic, iar atunci cei interesaţi trebuie să se prezinte cu cardul de sănătate şi copie după buletin, angajaţii să mai deţină şi o adeverinţă de la lucru, iar pensionarii cuponul de pensie pentru eliberarea reţetelor şi a trimiterilor.”

    În ţara noastră marea majoritate a cabinetelor medicale  din localităţile rurale ale medicilor de familie se aflau în condiţii deplorabile, fiindcă Consiliile Locale mai mereu invocau lipsa fondurilor pentru renovarea şi utilarea dispensarelor şi a cabinetelor. Medicii refuzau să investească în spaţiile respective din simplul motiv că  nu aveau siguranţa că vor lucra mult timp în acel loc. 

           Prin urmare, guvernanţii noştri emit un act normativ prin care se urmărea îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru populaţie. Astfel apare Legea 236/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical. Potrivit acestei legi, medicii primesc dreptul de a cumpăra spaţiile în care profesează, la preţuri ce variază între 70 de euro/mp în Bucureşti şi 15 euro/mp în oraşele mici. De asemenea în lege există şi prevederi care reduc cu până 10%  valoarea de cumpărare a spaţiului în cazul în care clădirea este mai veche de 30 de ani sau dacă spaţiul este situat într-o localitate cu deficit de medici. Spaţiile medicale cumpărate nu pot fi înstrăinate, închiriate sau folosite de cumpărător pentru alte activităţi decât cele conexe actului medical. În cazul în care noul proprietar doreşte să vândă spaţiul respectiv, Consiliul Local beneficiază de drept de preempţiune în cumpărarea acestuia, la preţul iniţial, la care se adaugă indicele mediu de inflaţie şi contravaloarea îmbunătăţirilor aduse spaţiului.

Lina Tincul

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage