Home arrow Hrvatska grancica arrow SARBATOARE ĪN CINSTEA LUI DON BOSCO arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


SARBATOARE ĪN CINSTEA LUI DON BOSCO PDF Imprimare E-mail
luni, 29 februarie 2016

Vineri, 29 ianuarie 2016, la Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat din Caraşova, a fost sărbătorit Don Bosco, patronul spiritual al dascălilor şi elevilor.

 

            Cu prilejul comemorării sfântului, la Caraşova au avut loc o serie de manifestări.

            Evenimentul a debutat la ora 9:00 cu o slujbă religioasă dedicată personalităţii sfântului ce s-a remarcat prin implicarea sa în ajutorarea copiilor şi a şcolilor, liturghie celebrată de parohul Petru Rebegila. La Sf. Liturghie au luat parte elevi, profesori, localnici, dar și oficialități. Pe tot parcursul slujbei, preotul i-a îndemnat pe tineri să învețe și să nu iasă din cuvântul Domnului, să asculte de părinții și profesorii lor. Pe profesori i-a îndemnat să dea dovadă de răbdare și înțelegere față de elevi, iar pe părinți i-a rugat să fie mai implicați în educația intelectuală și spirituală a copiilor, să sprijine cadrele didactice în toate demersurile lor, astfel încât binele copiilor să primeze. La finalul slujbei, parohul a adresat un sfat tuturor copiilor prezenţi: „Nu uitați, dragi copii, că Don Bosco este un exemplu pentru voi, un exemplu care și-a arătat bunăvoința de a ajuta pe alții! De aceea și voi trebuie să acceptați ajutorul altora, astfel ca la rândul vostru să puteți oferi și voi ceva în schimb.” Sf. Liturghie a fost oficiată atât în croată, cât și în română, în felul acesta putând fi înțeleasă de către toți cei prezenți.

dsc04700.gif

            După slujba religioasă, manifestarea s-a mutat în incinta liceului, unde, după urările de bun venit adresate oficialităților prezente de către directorul instituției, Mircea Marilă, fiecare dintre invitați a adresat câteva cuvinte legate de viața celui care s-a dedicat tinerilor, dar și sfaturi utile elevilor. Printre invitații prezenți s-au numărat parohul Rebegila Petru, Curiac Gheorghe, viceprimarul comunei și Ghera Slobodan-Giureci, deputatul Uniuni Croaților din România. La eveniment nu a fost invitat profesorul Mihai Radan, preşedinte al Uniunii Croaţilor din România. Să fi fost vorba de rea voinţă sau directorul nu avea cunoştinţă despre contribuţia Profesorului, decisivă aş spune,  la infiinţarea Liceului Bilingv?

            Cu prilejul comemorării sfântului Don Bosco, elevii au oferit un program artistic. Au fost organizate ateliere de lucru, iar copiii au încercat să construiască o secvență din viața lui Don Bosco. Astfel, unii au compus poezii și au scris eseuri în cinstea protectorului lor, alții au realizat portretul sfântului și au colorat planșe inspirate din viața acestuia. Prin joc şi culoare Don Bosco a prins forma unui părinte bun a cărui poveste a impresionat din nou, cu toate că în fiecare an este aceiași.

            La invitația instituției de învățământ, la eveniment a luat parte și Inspectorul Școlar al minorităţilor naţionale prof. Manda Gheorghe, care s-a arătat onorat să fie în mijlocul comunității croate.

            „Judeţul Caraș-Severin este o microeuropă. Nicăieri în România nu veți găsi multitudinea de etnii care să aibă curriculum adițional, adică învățământ, fie în limba minorității respective, fie sub formă de studiu al limbii materne respective. Caraș-Severinul este generos cu problema minorităților, în sensul că sunt șapte minorități, aici în judeţ, la nivel de Inspectorat Școlar. Atătea avem în baza de date, care au curriculum adițional. …. În România nu ne depășește nimeni. Ca număr suntem cei mai numeroși.” Ca număr doar, se cuvine să precizez eu, pentru că la învăţătură ne depăşesc toţi sau aproape toți, drept dovadă stând rezultatele elevilor din Caraş-Severin la examenele naţionale.

            „Ca școală voi sunteți speciali și știți bine lucrul acesta. Sunteți speciali pentru că aici, în zona asta, incluzând și zona Lupacului, sunteți voi și numai voi, și dacă voi nu mai existați, atunci etnia nu va exista, și dacă etnia nu va exista nu se va ști de istoricul vostru, nu se va ști de cultura voastră, nu se va ști de civilizația voastră”, a continuat domnul inspector.

            „Voi, copii, voi mâine poimâine, cine știe, Dumnezeu știe, veți fi în Parlamentul României, din partea etniei croate, și aveți grijă ce sunteți astăzi, ce sunteți acum și aici, pentru că atunci și acolo voi veți putea hotărî soarta minorității croate din România”, a încheiat cu un ton ditirambic inspectorul Manda.

            Don Bosco (16 august 1815 - 31 ianuarie 1888) a devenit faimos în domeniul educației prin metoda sa proprie, cea a “Sistemului preventiv”. Când era întrebat despre aceasta, despre cum reușea să-i conducă pe tineri cu bucurie pe calea virtuții, el obișnuia să răspundă: sistemul preventiv, caritatea și teama de Dumnezeu insuflată în inimi. O dată, solicitâdu-i-se cu insistență mai multe detalii, răspunse: “Mi se cere să expun sistemul meu… Dar nici nu m-am gândit vreodată la vreun sistem... Am mers mereu înainte fără sisteme, după cum Dumnezeu mă inspira și după cum circumstanțele cereau.” Programul său, ba chiar pasiunea sa, era educarea tinerilor, a celor săraci şi părăsiţi.

Maria Giurchiţa
 
< Precedent   Urmator >

FrontPage