Početna arrow Hrvatska Grančica arrow CARNAVALUL COPIILOR arrow Hrvatska grancica arrow Skolstvo 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Skolstvo

CARNAVALUL COPIILOR PDF Ispis E-mail
Monday, 29 February 2016

În comunitatea noastră, unde majoritatea locuitorilor sunt de confesiune romano-catolică, începerea Postului Mare este marcată şi de distracţia care se organizează înainte de Miercurea Cenuşii. Acestă distracţie este cunoscută la noi sub denumirea de poclade, moşulie, faşanc sau fărşang. În unele sate caraşoveneşti are o amploare mai mare, în altele, această tradiţie a început să se diminueze.

dscf1853.gif

            Este de admirat faptul că Şcoala cu clasele I-VIII din Lupac încurajează protejarea şi promovarea tradiţiei locale prin organizarea unui carnaval la care sunt invitaţi să participe toţi copiii din comuna Lupac. Manifestarea este adresată doar copiilor, iar părinţii şi cei mai în vârsta asistă. Măştile pe care le poartă elevii pe durata carnavalului sunt fie cumpărate sau închiriate, fie confecţionate în familie sau la şcoală, din materiale existente în casă, din  haine vechi.

            Meritele pentru organizarea acestui eveniment îl au cadrele didactice apărţinătoare Şcolii Lupac, în frunte cu dir. Florica Lupu, care precizează că tot efortul cadrelor didactice ar fi inutil dacă nu ar exista sprijinul părinţilor elevilor şi al Uniunii Croaţilor din România, care a susţinut financiar activitatea făşancului şi în acest an.

            Scenariile  cele mai des întâlnite la asemenea carnavaluri sunt  preluate aşa cum sunt ele în realitate, din viaţa cotidiană sau cea mondenă, fie sunt parodiate. “Nunta”, „Botezul”, “Alaiul cadrelor medicale”, „Vrăjitoarele”, diferitele  „Animăluţe” sau „Ţigăncuşe” sunt nelipsite din repertoriu şi lista poate continua. Simbolul carnavalului nu presupune doar încetarea petrecerii şi intrarea în Postul Mare, obiceiul de a se costuma in această perioadă fiind perceput şi ca semn al morţii iernii. Oamenii se mascau pentru a izgoni iarna din zona lor şi pentru a lăsa loc anotimpului primăvara, simbolul speranţei şi al unui nou început. Cu alte cuvinte, suntem invitaţi să devenim mai buni şi mai frumoşi, urmând exemplul reînvierii periodice a naturii. Natura ne învaţă că se poate!

            Carnavalul de la Lupac a avut loc în data de 7. 02. 2016, într-o duminică însorită, când alaiul copiilor organizaţi în diferite grupuri s-a deplasat din faţa Primăriei către Căminul cultural, pe acordurile muzicii tradiţionale şi în pas de sărbătoare. În incinta Căminului a avut loc prezentarea măştilor şi a grupurilor, iar la finalul petrecerii au fost premiaţi cei mai merituoşi dintre manifestanţi. Juriul a fost format din cadre didactice şi a ţinut cont atât de implicarea elevilor în organizarea carnavalului, cât şi de faptul că unii elevi au muncit mai mult pentru a-şi confecţiona masca sau pentru a se masca adecvat rolului pe care l-au avut. Toţi copiii au fost premiaţi, iar locurile I, II şi III au revenit după cum urmează:

            Locul I: Piranda si bulibaşele ei – elevii cls. a IV-a din Şcoala Generala Clocotici; Ţigăncuşele, Vrăjitoarele şi Prinţesele – elevii cls. pregătitoare, cls. I-a si a IV-a din Şc. Gen. din Lupac; Minnie Mouse, Tigrişor, Yakari şi Batman - elevii ciclului primar de la Şc. Gen. din Rafnic; Personaje din poveşti - elevii ciclului primar de la Şc. Gen. din Vodnic.

            Locul II: Cununia şi Nunta – organizată de către elevii clasei a VII-a de la Şcoala Generală Lupac; Ventrilocul şi grupul său de păpuşi – de la Şcoala Generala Lupac; Vedetele desenelor animate – eleve cls. a II-a de la Şc. Gen. Clocotici.

            Locul III: Doctoriţa şi grupul Rock – cls. a V-a şi a VI-a.

            Carnavalul copiilor, care a ajuns deja la a III-a ediţie, are toate şansele să devină un eveniment cultural-artistic şi educativ inedit al comunităţii croate din comuna Lupac. Ca amploare, Carnavalul este unic în comunitatea noastră şi sperăm ca în anii viitori numărul participanţilor să fie şi mai numeros, iar manifestarea copiilor de la Lupac să prindă viaţă şi dincolo de hotarele comunei.

Slavica Muselin
 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage