Home arrow Hrvatska grancica arrow MUZEUL ETNOGRAFIC CENTRAL AL UNIUNII CROATILOR DIN ROMĀNIA arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


MUZEUL ETNOGRAFIC CENTRAL AL UNIUNII CROATILOR DIN ROMĀNIA PDF Imprimare E-mail
miercuri, 11 mai 2016

Un muzeu este o instituție de mare valoare culturală în care sunt expuse şi păstrate obiecte care prezintă un deosebit interes istoric, științific, arheologic şi etnografic.

 

            Printre altele, muzeul are un rol important în educarea populației și a tinerilor, în mod special. Având în vedere că principalul scop al Uniunii Croaților din România constă în promovarea și păstrarea patrimoniului, a identității etnice și culturale ale croaților din România, construcția unei asemenea instituții culturale în localitatea Caraşova a venit ca un fapt firesc. 

dsc05119.gif

            Lucrările la Muzeul Central al Croaților din România se apropie cu pași repezi de finalizare. Piatra de temelie a primului muzeu al comunității croate de pe meleagurile româneşti a fost pusă în luna iulie a anului 2011, iar valoarea iniţială a acestui obiectiv, proiectat de firma de arhitectură CASE SA RESITA, s-a ridicat la 1.445.996,80 lei. La începutul acestui an, membrii Consiliului Coordonator s-au întâlnit și au decis ca suma de 415.000 să fie repartizată pentru terminarea lucrărilor și dotarea instituției cu mobilier adecvat.

            Muzeul va cuprinde obiecte specifice vieții rurale croate din vechime, respectiv un complex al unei gospodării țărănești tradiţionale, tipice zonei din bazinul croat cu casă, grajd, șopron pentru căruță şi spațiu pentru oi. De asemenea, vor mai fi amplasate în interiorul complexului un sălaș și o stână. Gospodăria țărănească este amplasată în partea din față, la intrare, și este compusă din pridvor, camera mare (”velika soba”) amplasată înspre stradă, o cameră mai mică prin care se face accesul (”hiža”), o cameră în care se lua masa și se dormea și cămara pentru alimente.

dsc05115.gif

            În partea din spate a gospodăriei sunt amplasate grajdul pentru vite și spațiul pentru oi, iar în continuarea acestora este amplasat șopronul pentru căruță. Ambele clădiri sunt realizate din zidărie, sunt tencuite și zugrăvite cu var, pardoseala din camere este din pământ bătut, iar curtea este parțial pietruită. Sălașul va fi construit din lemn și va cuprinde trei încăperi, camera de acces, camera de odihnă precum și o încăpere pentru adăpostirea animalelor. Învelitoarea va fi realizată din șindrilă. Stâna este amplasată în continuarea sălașului și este prevăzută cu un țarc pentru muls, cu strunga cu locuri de muls, țarcul pentru adăpostul oilor pe  timp de noapte și locul de dormit al ciobanului (”fasla”).

            Un gard de lemn va delimita zona de muzeu de complexul de cazare ridicat în partea din spate a terenului. Clădirea de două etaje, în formă de L,  are o capacitate de cazare de 11 camere, toate dotate cu grup sanitar propriu, iar parterul permite și parcarea mai multor autovehicule.

dsc05140.gif

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage