Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow DIVERSITATE SI PATRIMONIU CULTURAL PRIN PRISMA MASS-MEDIA arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


DIVERSITATE SI PATRIMONIU CULTURAL PRIN PRISMA MASS-MEDIA PDF Imprimare E-mail
miercuri, 27 iulie 2016

Vineri, 3 iunie, la sediul UCR a fost găzduită o delegație formată din reprezentanți mass-media, experți în istorie, antropologie, etnografie, patrimoniu și turism.

 

            Este vorba despre etapa a treia a programului „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Vizite și schimb de bune practice în regiuni multietnice din bazinul Dunării”, manifestare organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Desfășurată în perioada 31 mai – 4 iunie, activitatea a constat într-o deplasare de studiu și documentare efectuată în județele Dolj, Mehedinți și Caraș-Severin, unde au fost planificate vizite la obiectivele importante de patrimoniu cultural și artistic ale minorităților naționale, întâlniri cu oficialități și cu reprezentanții grupurilor etnice minoritare din zonele respective, precum și workshopuri referitoare la istoria minorităţilor naţionale din aceste regiuni.

dscnnn05330.gif

            Inițiativa este a treia din seria vizitelor de documentare pentru experți și jurnaliști, prima s-a desfășurat în anul 2014 în nordul județului Tulcea, cea de-a doua în 2015 în județele Alba și Bihor.  Aceste vizite de documentare constituie primii paşi în evaluarea ”la faţa locului” a patrimoniului cultural al minorităţilor naționale, în contextul întregului patrimoniu cultural al României şi constituie primele demersuri în realizarea unei „Cărţi albastre a identităţii culturale a Dunării”, cu speranța că ulterior vor contribui şi alte regiuni ale României.

            Specialiștii și reprezentanții DRI-ului au fost întâmpinați de președintele UCR-ului, profesorul Mihai Radan, care le-a urat bun-venit și le-a prezentat pe scurt istoria comunității croate. După vizitarea sediului central al UCR-ului, invitații s-au plimbat prin centrul Carașovei, au admirat Aleea personalităților locale, Muzeul Etnografic al Uniunii Croaților, iar la final au urcat pe Drumul Crucii până la capela din vârful dealului ce străjuiește localitatea. Despre scopul vizitei în comunitatea noastră ne vorbește Elena Cruceru, consilier superior al DRI: “Grupul este format din jurnaliști și experți jurnaliști de la TVR, Radio România, Curierul Național, Revista Patriarhiei, Asociația Ziariștilor pentru Turism, și experți în patrimoniul cultural. Scopul acestei vizite este de a vedea patrimoniul cultural al comunităților etnice la el acasă. Anul acesta ne-am propus să venim în Clisura Dunării, unde ne-am întâlnit cu minoritatea sârbă, cu minoritatea germană, și cu comunitatea dumneavoastră. Minoritatea croată o cunoșteam doar din scripte, iar acum am avut posibilitatea să văd ce realizări deosebite aveți aici și mi se pare că aveți un loc prielnic pentru păstrarea identității culturale.”

dsc05275.gif

            Cu o impresie pozitivă pleacă și Mihai Ogrinji, președintele Asociației Ziariștilor de Turism din România: “Suntem aici pentru că dorim să cunoaștem. Este pentru prima dată când vizitez comunitatea voastră și am avut parte de o surpriză foarte plăcută. Mi-a plăcut foarte mult modul în care gândește domnul Radan, am fost impresionat de tot ce-a făcut. De câte ori voi avea ocazia voi susține această comunitate pentru a fi cunoscută din toate punctele de vedere, merită să știe toată lumea de ea. Sunteți o comunitate omogenă, v-ați străduit să duceți mai departe elemente specifice comunității voastre.”

dsc05310.gif

            Maria Dobrescu de la Revista Patriarhiei Române a rămas încântată de ospitalitatea carașovenilor și modul în care am reușit să ne păstrăm portul, tradițiile, dar mai ales limba: ”Este prima dată când ajung în comunitatea croată, și sunt încântată de ospitalitatea de care ați dat dovadă. Aș fi vrut să am mai mult timp pentru această comună, aș dori să vin singură cu rucsacul în spate, cu  aparatul de fotografiat și reportofonul în mână și să stau de vorbă cu oamenii, să interacționez cu ei. Ați avut un avantaj imens că ați trăit la un loc și astfel ați reușit să vă păstrați tradițiile, portul și limba.”

                                                                                                                                                                                                                   Lina Tincul
 
< Precedent   Urmator >

FrontPage