Arhiva članaka Hrvatska grancica Folclor

PROETNICA 2016 PDF Ispis E-mail
Monday, 24 October 2016

ProEtnica este cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa, la care ansamblul „Karaševska Zora” participă an de an.

 

            De 14 ani încoace, la fiecare sfârșit de vară, Cetatea Sighișoarei devine lăcașul ce adapostește o inestimabilă comoară: bogația culturală a comunitaților etnice din Romania. Evenimentele culturale desfăşurate la Sighişoara duc mai departe tradiţia promovării cetăţii medievale ca leagăn al artelor şi al dialogului intercultural. Festivalul ProEtnica, desfăşurat în perioada 18-21 august, le-a oferit atât participanţilor, cât şi turiştilor, oglinda spirituală a tuturor etniilor care convieţuiesc de sute de ani pe teritoriul ţării noastre: 20 de minorităţi şi două grupuri etnice majoritare, românii şi aromânii. Pentru prima dată, ediţia din acest an s-a aflat sub patronajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a înmânat diploma care atestă Înaltul Patronaj al preşedintelului României susţinând că preşedintele Klaus Iohannis apreciază faptul că festivalul Proetnica de la Sighişoara fructifică diversitatea culturală, etnică şi religioasă pe care o consideră o bogăţie, un tezaur, o resursă a României.

20160819_193355.gif

            Festivalul Proetnica s-a desfăşurat de joi până duminică seara. Pe scena din Piaţa Cetăţii şi-au prezentat portul şi cântecul tradiţional reprezentanţii minorităţilor naţionale iar serile s-au încheiat cu parade ale diversităţii culturale urmate de concerte. Muzica, portul popular și dansurile tradiționale ale fiecărei etnii și-au dat mâna pe scena din piața centrală a cetății, pentru a facilita dialogul între români, indiferent de naționalitate. În paralel, au avut loc simpozioane despre tradiția toleranței religioase în Transilvania și despre dialogul interetnic din România contemporană, despre provocări identitare ori situația minorităților transfrontaliere, dar și lansări de cărți ori proiecții de filme documentare, expoziție comună de fotografii, sculptură în lemn, pictură etc. Au existat, de asemenea, standuri de artă meșteșugărească, aproape fiecare minoritate și-a scos la vedere priceperea și bunul gust în acest domeniu atât de divers și captivant. Dezbaterile culturale au avut loc în Sala Mică a Primăriei şi în Sala Festivă în programul ştiinţifico-cultural din cadrul Festivalului Proetnica 2016. Festivalul Proetnica reprezintă o agoră de exprimare culturală şi prin intermediul acestui festival reprezentanţii minorităţilor pot purta un dialog intercultural, depăşind astfel graniţele în care s-au născut.

            Ca o noutate, în programul ediției de anul acesta a fost inclusă secțiunea de film care a cuprins trei documentare pe tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minorităților etc., o secțiune de workshop care a inclus 5 activități oferite de organizațiile minorităților naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții), precum și șase parade ale diversității etno-culturale.

            La ediția de anul acesta au participat 20 de minorități cu 697 de reprezentanți care au participat la spectacolele Festivalului, 62 de reprezentații pe scena amenajată în Piața Cetății, 18 standuri cu produse meșteșugărești realizate de o parte dintre etniile prezente la Sighișoara, 6 proiecții documentare și circa 15.000 de turiști.

            Manifestarea a fost organizată de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, partenerii principali ai evenimentului fiind Consiliul Județean Mureș, precum și Instituția Prefectului Județul Mureș. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Municipiul Sighișoara.

            Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București și de cel al Departamentului pentru Relații Interetnice.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage