Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - FESTIVALUL MINORITATILOR SERBARILE DELTEI
Home arrow Hrvatska grancica arrow Folclor arrow FESTIVALUL MINORITATILOR SERBARILE DELTEI arrow Hrvatska grancica arrow Folclor 
Arhiva articole Hrvatska grancica Folclor

FESTIVALUL MINORITATILOR SERBARILE DELTEI PDF Imprimare E-mail
luni, 24 octombrie 2016

În perioada 22-23 iulie 2016, formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora” a participat, pentru prima dată, la Festivalul Minorităților Naționale “Serbările Deltei”,  eveniment ajuns la cea de-a  XVI-a ediție.

            Organizată pentru prima oară în anul 2001, această manifestare și-a propus să descopere și să promoveze tineri interpreți și ansambluri, aducând în acest fel o contribuțe importantă la perpetuarea în timp a tradițiilor specifice fiecărei minorități.

20160723_193952.gif

            Festivalul Minorităților “Serbările Deltei” a adunat laolalta ruși, lipoveni, croați, ucrainieni, sârbi, germani, turci, rromi, maghiari sau greci, sosiți din diverse localități precum Brașov, București, Caraşova, Dej, Brăila, Tulcea, Sulina etc., cu toții întrecându-se în plan artistic, spre mândria etniilor din care provin.

            Ansamblurile participante la a XVI-a ediție a festivalului au fost: „Karaševska Zora”, Uniunea Croaților din România, „Dunav”, Uniunea Sârbilor, „Canlar”, UDTTMR,  „Serenada”, Asociația Liga Albanezilor București, „Dor”, Asociația Culturală Aromână din Sarighiolul de Deal, „Chave Zurale”, Comunitatea Romă Tulcea, „Tuna”, UDTR Tulcea. „Apollonas”, Comunitatea Elenă Sulina, „Perva Zora”, Uniunea Ucrainienilor Sulina, „Ciaika”, Comunitatea Rușilor Lipoveni Sulina, Ansamblul de dansuri rusești „Dobrogeanca”,  Sulina. Juriul a fost format din Amet Aledin, Ministru Secretar de Stat, Irina Sanda Marin Cajal, Subsecretar de Stat, Magdolna Grosu, expert Relații Internaționale și Interculturalitate, Oana Roșca, consilier și realizator TVR, Roman Jora, Maestru coregraf la Centrul Cultural Jean Bart Tulcea, Nelu Serghei, Consultant artistic la Centrul Cultural Jean Bart Tulcea, Ghiorghe Ion, Președintele Asociației Așezămintelor Culturale, directorul Casei de Cultură Plopeni.

            La sfârşitul manifestărilor, Festivalul Minorităţilor Naţionale „Serbările Deltei” şi-a desemnat câştigătorii, trofeul fiind adjudecat de două ansambluri din Sulina. Ansamblul de dansuri rusești Dobrogeanca şi Ansamblul Apollonas al Comunităţii Elene din Sulina au împărţit anul acesta trofeul.

            Prestația Ansamblului „Karaševska Zora“, coordonat de Giurgiulena Zoran, a fost răsplătită cu un binemeritat loc III, acordat pentru autenticitatea costumelor tradiționale și a dansurilor autentice carașovenești. Se pare că și de această dată formația ce ne reprezintă s-a făcut remarcată printre multe alte formații participante la eveniment.

            Conform celor afirmate de presa locală și națională, „Serbările Deltei„ reprezintă,  în momentul de față, un important eveniment interetnic la nivel național, atragând un număr important de turiști români și străini. Însăși participarea a numeroase ansambluri artistice care nu provin de pe teritoriul Deltei Dunării demonstrează cu prisosință impactul național al proiectului.

20160722_201806.gif

            Festivalul se organizează, de regulă, în ultima duminică a lunii iulie de către Consiliul Local Sulina, Primăria Sulina, Casa de Cultură Sulina, și este cofinanțat de  Ministerul Culturii.

            Sulina deține statutul de unic oraș al țării noastre, cu funcție de port la Dunăre și Marea Neagră. Acesta reprezintă una din porțile estice de intrare în România. La Sulina, navigatorii sosiți de pe alte meridiane ale lumii, în drumul lor spre diferite alte porturi dunărene, primesc un prim salut prin intermediul undelor radio. În raport cu direcția în care se navighează, Sulina este când ultimul, când primul oraș străbătut de Dunăre. Indiferent cum este considerat, orașul face parte din lunga listă de așezări scăldate de apele Dunării, în călătoria fluviului către Marea Neagra.

            Orașul Sulina, ca parte componentă a Deltei Dunării, este supus unui regim special de protecție a naturii, prin înființarea de către stat în anul 1993 a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage