Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow CUM A DECURS PRIMA ZI DE SCOALA LA LICEUL BILINGV DIN CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

CUM A DECURS PRIMA ZI DE SCOALA LA LICEUL BILINGV DIN CARASOVA PDF Imprimare E-mail
marti, 25 octombrie 2016

Fie că au fost nerăbdători să înceapă noul an școlar, fie triști că vacanța

s-a terminat, toți elevii au trăit intens prima zi de școală.

 

            O zi frumoasă și colorată la fel ca și florile copiilor, pe care le-au dăruit din toată inima învățătorilor și profesorilor. 

dsc05506.gif

            Puștii, care pentru prima dată au pășit pragul școlii, au fost fascinați de vorbele frumoase,  pline de optimism și încurajare adresate lor de către cadrele didactice și personalitățile din rândul invitațiilor prezenţi la ceremonia de deschidere a noului an școlar 2016 – 2017.

            Toți acești copii, care s-au reunit pe doisprezece septembrie în curtea școlii din incinta Liceului  Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, au trăit, de la mic la mare, propriile povești emoționante. Revederea cu colegii de clasă, sau cu colegii din clasele vecine, a fost pentru toți foarte plăcută.

             Festivitatea a  fost deschisă de către profesorul Mircea Marila, directorul acestei instutuții de învățământ, care, din dorința de a fi cât mai aproape de cei micuți, dar și față de părinții acestora, a ținut ca primele cuvinte de bun venit să fie rostite în limba croată, limba maternă a comunității noastre: „Dobro došli u školu, dragi učenici, i vi mali u vrtić”. „Această școală vă oferă, printre altele, trei lucruri importante– a continuat dânsul făcând un pas către grupul de elevi – calitate, menținerea identității naționale și siguranță”.

            Din rândul invitațiilor, primarul comunei, Bogdan Petru a îndemnat deopotrivă elevii și părinții să prețuiască și să respecte școala: „Dragi părinți, învățați copiii să respecte instituțiile. Credința ne învață să respectăm în primul rând școala. Această școală este a noastră, este a comunității croate din Carașova, este o instituție cu care ne mândrim. Este instituția din care au plecat mulți copii buni, care acuma sunt profesori, ingineri, IT-iști, doctori, dar și mulţi alţii cu alte îndeletniciri. Încercați să le urmați exemplul, dragi copii! Iar voi, dragi părinți, învățați-i să respecte școala ca pe o instituție, fiindcă dacă ne pierdem respectul  față de instituții, sistemul nostru de valori va fi bulversat. Vă urez mult succes în noul an școlar, baterii pline, mult spor la învățătură și rezultate bune la examene!”.

            În acea zi specială de toamnă am văzut în ochii elevilor multă bucurie și puțină teamă. Din păcate, numărul celor care simt toate aceste emoții de început de drum, devine tot mai mic de la an la an. Același lucru l-a remarcat și deputatul Uniunii Croaților din Romania, domnul Ghera Giureci Slobodan: „Înainte de toate vreau să salut toți copiii care pentru prima dată au plecat la grădiniță și la școală. Mă doare când văd că suntem din ce în ce mai puțini. Vreau să vă spun că voi sunteți paznicii și protectorii acestei școli. Fără voi ea nu poate exista, iar această școală nu a luat naștere foarte ușor. Au trecut aproape douăzeci de ani de când inițiativa deputatului Uniunii Croaților de înființare a acestei școli s-a materializat. Vreau să vă mai spun că școala nu este un lux, ea este un necesar. Fără școală nu există viitor.”

dsc05509.gif

            Copiii care au plecat pentru prima dată la școală au pășit cu pași timizi într-un univers fantastic în care vor învăța să scrie și să citească pentru a putea dezlega mai târziu cu ușurință  multe din secretele vieții. Pentru aceasta trebuie să țină cont și de vorbele parohului Rebegila Petru, care îi sfătuiește să fie ascultători și receptivi. „Dragi copii, dacă nu învățați nu puteți aștepta multe de la viață. Este o minciună să spuneți că nu aveți de învățat, iar dacă vă bucurați  că nu aveți de învățat este în defavoarea voastră. Cu cât aveți mai multe cunoștințe cu atât o să vă bucurați mai mult de viață și veţi depăşi cu mai multă uşurinţă momentele mai puțin plăcute din viață. Trebuie să luptați, trebuie să vă impuneți reguli pe care să le respectaţi ca să realizați ceva în viață! Voi când plecați din această școală sunteți o imagine, un exemplu al puterii comunității, iar aceasta denotă o responsabilitate deosebită, atât civică cât și religioasă. Multă binecuvântare și putere de la Dumnezeu!

             Și astfel s-au scurs primele minute de la începutul primei zile din noul an școlar. La finalul festivității toți elevii au fost poftiți de învățători și profesori la clasele lor, unde, oficial, au dat startul cursurilor școlare.

Maria Calina

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage