Home arrow Hrvatska grancica arrow Administratia arrow IAR N-AM CURATAT ZAPADA... arrow Hrvatska grancica arrow Administratia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Administratia

IAR N-AM CURATAT ZAPADA... PDF Imprimare E-mail
luni, 13 februarie 2017

Faptul că în România avem patru anotimpuri, iar printre acestea se regăseşte şi iarna, nu cred că reprezintă vreo noutate pentru niciunul dintre noi.

 

            Cred că nici pentru Primăria Lupac. Da, avem şi iarnă, bat-o vina! Cu capriciile şi mofturile sale de sezon, de multe ori plăcută, agreabilă, iar alteori aspră şi necruţătoare, cu zăpadă abundentă, viscol şi geruri năprasnice. De aceea nu mă surprinde că iarna mai şi ninge. Uneori mai puţin, alteori mai mult. Iar când ninge mai mult nu mă surprind nămeţii care se aştern peste străzi, trotuare, curţi, sau peste ce or mai vrea ei să se aştearnă. Că doar e iarnă, ce Dumnezeu! Mă surprinde, în schimb, nonşalanţa cu care autorităţile locale din Lupac înţeleg să intervină atunci când iarna îşi intră în graţii, iar drumurile din comună devin  impracticabile.

            Şi asta nu de azi, de ieri, ci an de an, iarnă de iarnă!

dsc01322.gif

            De fiecare dată când în zonă ninge ceva mai zdravăn, orice deplasare cu autovehiculul în raza localităţilor Rafnic şi Clocotici, devine o aventură riscantă. Nu numai că nu se intervine în timp util pentru prevenirea acumulărilor de zăpadă pe drumurile de acces către aceste localităţi, dar, atunci când se intervine, se intervine deficitar. Cumva mai mult de ochii lumii decât pentru siguranţa celor aflaţi în trafic.

            Sezonul acesta de iarnă, responsabil cu deszăpezirea pe aria comunei Lupac este SC A.M.M. CONSTRUCT SRL, o firmă din Giroc, judeţul Timiş, care şi-a început activitatea în luna septembrie 2015, şi cu care Primăria Lupac a încheiat un contract în valoare de 45.737,28 lei. Conform site-ului oficial al Instituţiei Prefectului Caraş-Severin, contractul se întinde pe o perioadă de cinci luni, mai precis de la 1 noiembrie 2016, până pe 31 martie 2017, şi vizează curăţarea zăpezii de pe străzile interioare din Lupac, Clocotici, Rafnic şi Vodnic, respectiv: Lupac – 2 km, Clocotici – 6 km, Rafnic – 2 km şi Vodnic – 3 km.

            Cum şi-a făcut treaba această firmă a văzut (şi încă mai vede!) toată lumea... că doar ce putea să facă ea cu un bacşiş de zece mii de euro? Să zicem mersi că a trecut cu lama de vreo două trei ori pe străzile principale, iar acum, după ce s-a mai topit puţin zăpada şi a dat îngheţul, ne-a făcut o imensă pârtie de patinaj viteză. Pe gratis! Iar plătitorii de taxe şi impozite din comună, în loc să se bucure şi ei de plăcerile iernii, îl fac de ocară pe domnu’ Primar: ba că-i pungaş, ba că-şi bate joc de oameni, ba că din cauza lui n-au putut copilaşii din Rafnic să ajungă la şcoală la Lupac, patru zile la rând, ba că nu ştiu cine a ajuns cu maşina în şanţ, ba că nu ştiu câţi şoferi (din ăia slabi, nu de-ai buni!) n-au putut să urce pe drumul cel nou spre Clocotici, ba că nu ştiu câţi şoferi (slabi şi ăştia!) n-au putut urca spre Rafnic, ba că aia, ba că ailaltă... Ce oameni nerecunoscători, domnule!  Totuşi, nu poţi să nu stai şi să te-ntrebi: de ce-o fi făcut dom’ Primar contract cu o firmă tocmai din Timiş, dacă putea să facă cu una mai d-acilea, că doar până vin ăia tocmai de acolo se topeşte, naiba, zăpada singură, şi-apoi te pomeneşti că ne mai cer ăia şi banii pe benzină... că doar îi chemarăm degeaba.

            Apropo, ştiaţi că pe drumul comunal Clocotici-Caraşova nu se circulă? A, nuuuu, nu acuma iarna, când nu poate nimeni să ajungă la Clocotici pentru că nu se curăţă niciodată drumul care aparţine de administraţia din Lupac, ci aşa, în general? Eu am aflat de chestia asta mai demult de la dom’ Primar, care mi-a spus că n-are rost să se arunce banii cu deszăpezirea pe un drum pe care, şi aşa, nu merge nimeni, nicicând.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage