Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Novinarske ankete arrow Interviu cu doamna doctor Gusca Anda arrow Hrvatska grancica arrow Novinarske ankete 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Novinarske ankete

Interviu cu doamna doctor Gusca Anda PDF Ispis E-mail
Thursday, 07 September 2017

Dr. Gușca Anda a absolvit în 1999 Facultatea de Medicină Generală Vasile Goldiș din Arad, specialitatea Medicină de familie, iar din aprilie 2016 este medic de familie în comuna Caraşova.

Originară din localitatea Gârliște, doamna doctor face naveta până la cabinetul de la Carașova. Ocazional, rămâne peste noapte la sediul central al Uniunii Croaților din România. Dr. Gușca Anda este genul de medic de familie care-și trăiește cu pasiune profesia aleasă. Despre cum s-a acomodat la Carașova, despre cum decurge relația cu pacienții, dar şi despre cazurile cu care se confruntă cel mai des, doamna doctor ne-a relatat în cadrul unui interviu acordat publicației „Hrvatska grančica”.

dsc02548.jpg

 

R. Doamna doctor, sunteți de un an de zile la Carașova. Cum v-ați acomodat aici?

Dr. De acomodat m-am acomodat foarte bine. Sunt ca și printre ai mei aici, și deși este o altă comunitate, nu am nici o problemă. Eu nu intenționez să plec nicăieri. Îmi place aici și m-am acomodat destul de repede. Este convenabil pentru mine și datorită distanței dintre domiciliu și locul de muncă, eu fiind originară din localitatea Gârliște, iar distanța Gârliște-Carașova nu este așa de mare.

R. Cum sunt oamenii/pacienții?

Dr. Pacienții sunt de treabă. Nu sunt recalcitranți, să facă scandal, cum se întâmplă prin alte părți, iar relația dintre medic și pacient decurge foarte bine

R. Care sunt afecţiunile cu care se adresează cel mai des pacienţii comunei Carașova la medicul de familie şi care sunt factorii ce duc la dezvoltarea acestor afecţiuni în rândul populaţiei?

Dr. Printre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă comunitatea croată sunt cele cardiovasculare, urmate îndeaproape de diabet. Din cauza condițiilor de viață, zona Banatului are preponderent boli cardiovasculare, datorate alimentației nesănătoase. Pe de altă parte ar fi bolile psihice. Aici intră în discuție mai mulți factori, dar cel mai evident este plecatul în străinătate, care este stresant atât pentru cel care pleacă cât și pentru cei care rămân acasă.

R. Dacă e să vorbiți din perspectiva unui doctor de la țară, cu ce probleme vă mai confruntați?

Dr. Problemele sunt aceleași, fie că vorbim de mediul rural, fie de cel urban.

R. Ce nevoi are un medic de familie la țară?

Dr. Nu cred că este vreo diferență între unul și altul.

R. Dvs. considerați că aveți un cabinet suficient de dotat, aveți tot ce vă trebuie sau ați mai avea nevoie de ceva?

Dr. La capitolul dotare pot spune că stăm binișor. Bine ar fi să se recupereze dispensarul din localitate, pentru că acolo am avea spațiu mai mare. Ar fi altceva, aș putea să diversific serviciile medicale acordate comunităţii, prin iniţierea colaborării cu colegi din alte specializări, precum fizioterapie, servicii medicale de laborator, stomatologie și altele.

R. Veniți cu plăcere la serviciu?

Dr. Da, vin întotdeana cu plăcere.

R. Și plecați mulțumită de la serviciu?

Dr. Uneori da, alteori nu. Totul depinde de felul în care a decurs ziua respectivă.

R. Cum se desfâșoară o zi din viața dumneavostră de medic de familie?

Dr. Mă trezesc dimineața devreme, îmi beau cafeaua, după care mă urc în mașină și vin la cabinet. După terminarea progamului merg fie la Bocșa, fie la Anina, fie la Centrul de Transfuzii din Reşita, unde îmi ajut colegii. Este lipsă de personal medical.

R. În situații de urgență, cum puteți fi găsită?

Dr. În situații de urgență pot fi contactată la numărul de telefon afișat pe ușă, iar dacă sunt prin zonă intervin cu drag.

R. Un gând pentru cititori?

Dr. Să fie sănătoși!

R. Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat!

Dr. Cu drag! Mulţumesc pe această cale Primăriei Caraşova, Uniunii Croaţilor din România şi ziarului local!

 Maria Giurchita

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage