Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Obicaji i tradicije arrow Festivalul International „Etnica” arrow Hrvatska grancica arrow Obicaji i tradicija 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Obicaji i tradicija

Festivalul International „Etnica” PDF Ispis E-mail
Friday, 24 November 2017

Vineri, 14 octombrie 2017, ansamblul folcloric „Karaševska Zora” a participat la prima ediție a Festivalului „Etnica”, sărbătoare a etniilor şi a diversităţii culturale, care s-a desfăşurat la Reşiţa, pe scena improvizată din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Membrii formației „Karaševska Zora”, îndrumați şi coordonați de Giurgiulena Zoran, au prezentat publicului prezent la manifestarea culturală din orașul de pe Bârzava frumoasele costume populare și o serie de dansuri tradiționale carașovenești.

„Etnica” este un festival al diversității etniilor, al produselor agroalimentare dar și al meșterilor populari din Banat și nu numai. Unul dintre motivele care stau la baza organizării acestui eveniment este promovarea individualității fiecărei etnii şi sublinierea ideii de educaţie multiculturală, dat fiind faptul că în Reșița, alături de români, au coexistat de veacuri mai multe etnii, fiecare dintre ele având propria cultură și identitate (germană, maghiară, sârbă, croată, ucraineană, romă, cehă, slovacă, bulgară, evreiască, etc). Festivalul a reunit în oraşul de pe Bârzava producători agricoli şi meşteri populari din Banat, dar şi din alte zone ale țării, precum Muntenia, Ardeal sau Moldova, care au avut ocazia să iși expună produsele culinare tradiţionale, precum şi obiectele artizanale. Astfel, la târgul organizat în cadrul festivalului, doritorii au putut achiziționa icoane, împletituri, păpuşi înnodate, dar şi preparate culinare la ceaun sau produse din gospodăriile ţărăneşti.

img-20171020-wa0002.jpg

Festivalul „Etnica” a debutat cu o paradă a portului popular, din centrul civic şi până la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe scena amenajată în premieră în această zonă a oraşului a urcat mai întâi fanfara din Grebenac care a impresionat cu al ei „Treceţi batalioa-ne române Carpaţii”, smulgând aplauze generoase din partea publicului prezent. Au urmat ansamblurile şi formaţiile de dansuri populare cu spectacole de muzică şi dansuri din folclorul croat, bulgăresc, german, sârbesc, românesc şi al etnicilor romi din Ungaria.

img-20171020-wa0009.jpg

Festivalul „Etnica” a fost organizat de Asociația Nevo Parudimos în parteneriat cu Primăria Reșița, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Casa de Cultură a orașului Bocșa în cadrul proiecului „Rețeaua de orașe care utilizează principiile și activitățile culturale ale CLLD pentru a promova incluziunea romilor în Europa”, proiect finanțat prin programul „Europa pentru cetăţeni”. Asociația Nevo Parudimos este o organizație apolitică, neguvernamentală, nediscriminatorie, civică și independentă față de alte organe de stat, constituită prin liberă alegere și inițiativa membrilor fondatori în august 2008. Scopul asociației este „Diminuarea discrepanțelor de ordin economic, social și educațional existente în societate”.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage