Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow Festivalul Multicultural „Gogoneata” arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

Festivalul Multicultural „Gogoneata” PDF Imprimare E-mail
miercuri, 17 ianuarie 2018

 Pe 22 noiembrie 2017, preșcolarii de la Grădinița nr. 1 și nr. 2 din Carașova au participat la prima ediție a Festivalului „Gogoneață”, desfășutat la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța”din Reșița.

     Festivalul Multicultural „Gogoneață” este un proiect care vizează organizarea și desfășurarea unui festival multicultural destinat copiilor preșcolari și cadrelor didactice care aparțin diferitelor grupuri etnice din județul Caraș-Severin, care au astfel ocazia să prezinte publi-cului din municipiul Reșița, prin intermediul unui spectacol, diferite aspecte din cultura și tradiția comunității de care aparțin.

     Peste 180 de copii au urcat pe scenă, iar cele 100 de lucrări expuse și aproape 40 de momente artistice au dat dovada talentului micuților preșcolari. Tot în cadrul festivalului a fost editat și tipărit un număr al revistei „Gogoneață”, revistă dedicată copiilor preșcolari, cadrelor didactice, dar și părinților. În revistă au fost publicate povești pentru copii, fișe de lucru, precum și momente din activitățile copiilor. Fiecare participant la festival a primit un exemplar al revistei.dsc04440.jpg

     Festivalul a cuprins o expoziție artistico-plastică și un spectacol, prin intermediul cărora copiii și cadrele didactice au avut ocazia să prezinte publicului reșițean aspecte din viața comunităților din care provin. Festivalul a reunit în oraşul de pe Bârzava preșcolari din Carașova, Oravița, Bocșa și Reșița, care au încântat publicul prezent cu poezii în grai, poezii în limbi străine, cântece populare, cântece în limbi străine precum și diferite dansuri și tradiții specifice minorităților prezente la eveniment.

     Costumați în straie populare, pe care le-au purtat cu mândrie, preșcolarii din Carașova au participat cu două momente artistice în cadrul festiva-lului. Cum ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, Grădinița P.N. nr.2 Carașova a participat cu grupul „Vesela djeca – Copiii veseli”, coordonați de domna educatoare Ghera Ana-Sabina, care au prezentat obiceiuri de Crăciun specifice comunității croate din care provin, și anume, mersul cu betleemul. Micii protagoniști au avut cu ei un mic betleem, o căsuță în miniatură în care sunt puse iconițe sau statuete care îi reprezintă pe Fecioara Maria, Pruncul Isus, Iosif, cei trei Magii și animalele care au fost lângă Isus în momentul nașterii. Micuții, cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani, au interpretat două cântece cu conținut religios, și anume „Dobro večer” și „Svim na zemlji”, cântece cântate în ziua de Ajun, și care vestesc nașterea Pruncului Isus în Betleem. În satele carașovenești doar copiii merg la colindat, ducând din casă în casă vestea cea bună a nașterii Domnului. Colindătorii sunt răsplătiți de gazde pentru munca depusă în a-și aranja betleemul și a cânta cât mai frumos, cu nuci, mere, dulciuri sau bani. De această dată, micuții au fost răsplătiți cu aplauzele celor prezenți la eveniment.

 dsc04459.jpg    Grădinița P.N. nr.1 Carașova s-a prezentat pe scenă cu un cântec de Bobotează, interpretat de către grupul „Zbor malih leptira – Zborul micilor fluturași”, sub atenta supraveghere a doamnei învățătoare Bălean Diana.

     Pe lângă binemeritatele aplauze, fiecare participant a primit diplomă de participare și trofeul festivalului „Gogoneață”.

     Festivalul Multicultural „Gogoneață” a fost organizat de către Grădinița cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” din Reșița și a fost cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin și Asociația Co-mitetului de Părinți Floarea-Soarelui Reșița. Transportul micuților, al cadrelor didactice și al părinților care i-au însoțit a fost asigurat de Uniunea Croaților din România.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage