Home arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditii arrow „Karaševska Zora” la aniversarea a 30 de ani de la constituirea AGCEA Resita arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Obiceiuri si traditia

„Karaševska Zora” la aniversarea a 30 de ani de la constituirea AGCEA Resita PDF Imprimare E-mail
miercuri, 17 ianuarie 2018

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, ansamblul „Karaševska Zora” a participat la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.

     Invitația a venit din partea președintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, domnul Erwin Josef Țigla, iar cu această ocazie au avut loc o serie de manifestări menite să marcheze momentul.

     Evenimentul a cuprins un concert de promenadă cu fanfara din Caransebeș și un program cultural festiv cu participarea formațiilor diferitelor minorități naționale ale Banatului Montan. Astfel, pe scena Palatului Cultural din Reșița a urcat formaţia de dansuri populare croate „Karaševska Zora” din Caraşova, corul „Franz Stürmer“, grupul de copii, de tineret şi de adulţi al ansamblului de dansuri populare „Enzian“ şi corul „Lyra“ din Reşiţa.

     În cadrul festivităţii, iniţiatorul şi conducătorul asociaţiei, domnul Erwin Josef Țigla, a primit din partea Forumul Democrat al Germanilor din România cea mai înaltă distincție a organizației, și anume insigna în aur a FDGR. Aceasta i-a fost conferită de preşedintele FDGR, dr. Paul-Jürgen Porr, în prezența întregului consiliu director al organizației.

 img-20171128-wa0006.jpg

     Formația cultural-artistică „Karaševska Zora” (Zorile Caraşovei) este continuatoarea legitimă a grupului artistic „Mladi Karaševci” (Tinerii Caraşoveni), care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991, formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent. Re-pertoriul Ansamblului cuprinde dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor specifice comunităţii croate din România. Formaţia se remarcă prin costumaţia cu totul deosebită a dansatorilor. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, costum cunoscut în studiile etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”. De-a lungul anilor, Ansamblul a participat la zeci de festivaluri locale şi naţionale, dar şi internaţionale, respectiv la festivaluri din Croaţia şi Austria, de unde s-au întors cu multe premii.

 img-20171128-wa0004.jpg    Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a fost constituită în 19 noiembrie 1987, iar în decursul anilor a organizat peste 4000 de activități pentru minoritatea germană și minoritățile conlocuitoare din România. Pe parcursul acestui an a organizat și derulat peste 300 de activități, atât în municiupiul de pe Bârzava, cât și pe plan național și chiar internațional. Printre acțiunile emblematice ale asociației se numără „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal”.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage