Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow Ziua Nationala a Romāniei arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Ziua Nationala a Romāniei PDF Imprimare E-mail
miercuri, 17 ianuarie 2018

La mulți ani, România! La mulţi ani, români!

       Pe 1 Decembrie românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Ziua de 1 Decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire a Românilor, înfăptuită la Alba Iulia în anul 1918.

      În 1918, în prima zi din decembrie, ultimele provincii istorice românești s-au unit în cuprinsul aceluiași stat, România. Pe 1 decembrie 1918, în sala Casinei din Alba Iulia, are loc Adunarea Națională, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși. Aceștia au votat Rezoluția de la Alba Iulia, prin care s-a pecetluit unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și a Maramureșului cu România. Adunarea Națională a decretat ”unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România„. Unirea Transilvaniei cu România încheie procesul de făurire a statului național unitar român, proces început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat prin unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

     Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai strălucită a istoriei românești. Măreția ei constă în desăvârșirea unității naționale ca faptă istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan izvorât din adâncul consțiintei unității neamului. Reali-zarea unității naționale a românilor într-un singur stat trebuie înțeleasă ca o aspirație legitimă și o urmare firească a evoluției conștiinței de neam și a statului național. Sacrificiile ostașilor români pentru eliberarea provinciilor asuprite și pentru întregirea țării sunt tot expresia conștiinței unității de neam, de credință și de limbă, idealul Unirii afirmându-se intens prin eforturi, jertfe și eroism pe câmpurile de luptă. Înfăptuirea statului național a permis națiunii române să-și pună în valoare capacitățile creatoare în slujba progresului economic, a dezvoltării științei, învățământului și a culturii. 1-decembrie.jpg

      Primul 1 Decembrie ca Zi Națională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, în București cât și în majoritatea orașelor din întreaga țară au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar și alte manifestări.

     Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

     Anul acesta, la Parada militară organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României, au participat aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere. Mai mult de 300 de militari străini din țări precum Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Portugalia, Polonia, Italia, Germania, Grecia, Franța, Canada și Bulgaria, au lua parte la parada din acest an.

     În 2018, pe 1 Decem-brie vom sărbători nu doar Ziua Naționala a României, ci și Centenarul Marii Uniri a Românilor, iar autoritățile anunță evenimente impresionante în toată țara.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage