Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow 1 Decembrie la Scoala Lupac arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

1 Decembrie la Scoala Lupac PDF Imprimare E-mail
vineri, 19 ianuarie 2018

Pentru a marca Ziua Naţională a României, şcolile din comuna Lupac au organizat mai multre activităţi dedicate acestui eveniment.

     Succesul înregistrat în derularea mai multor proiecte educaţionale în anul şcolar anterior a determinat iniţierea acestui proiect, care a fost foarte bine primit, atât de către copii, cât şi de adulţi. De fapt, acesta se doreşte a fi o parte dintr-un proiect de durată, care să cuprindă marcarea mai multor sărbători ale românilor şi ale croaţilor.

     Activităţile din cadrul proiectului s-au desfăşurat la Şcoala Gimnazială Clocotici şi Şcoala Primară Vodnic în data de 28 noiembrie, iar pe 29 noiembrie la Şcoala Primară Rafnic şi Şcoala Gimnazială Lupac.

     La clasele I-IV programul a cuprins poezii şi cântece patriotice, sceneta „La Alba Iulia“, confecţionarea de insigne aniversare şi steguleţe, iar la clasele V-VIII a avut loc o prezentare PowerPoint cu titlul: „Semnificaţia zilei de 1 Decembrie“. Deliciul copiilor l-au făcut produsele tradiţionale româneşti: sărmăluţele, cozonacul şi gogoşile, aduse de părinţii acestora pentru a da gust evenimentului. dscf3016.jpg

dscf3018.jpg     „Chiar dacă în proporţie de peste 95% din elevii noştri aparţin minorităţii croate, vrem să demonstrăm că suntem cetăţeni români, şi cred că se vede acest lucru şi din felul în care ne-am pregătit astăzi, şi din felul în care reacţionăm zi de zi. Elevii de clasele I-IV au recitat poezii care s-au lipit de sufletul nostru, au interpretat nişte cântece patriotice şi au urat „La mulţi ani” tuturor românilor şi „La mulţi ani” România. Câteva dintre fetiţe au fost îmbrăcate în ie. Cei de clasa a VIII-a au pregătit un program ceva mai laborios, au lucrat împreună cu domnul profesor de istorie Şodîncă Cristian la o prezentare PowerPoint, materialele respective fiind proiectate pentru elevii claselor VII-VIII. Felicit colegii profesori care s-au implicat, în special doamna consilier educativ Muselin Maria, care este imboldul acestor activităţi, mai ales în calitatea dânsei de responsabil cu proiectele educative extraşcolare”– ne-a detaliat sumarul acestor activităţi doamna profesor Maria-Marina Spătaru, directorul Şcolii Lupac.

 dscf3011.jpg    La finalizarea activităţilor menţionate, elevii au depus flori şi au rostit o rugăciune la monumentul din centrul comunei Lupac, în memoria celor căzuţi pe front în Primul Război Mondial.

     Aceste activităţi se înscriu pe linia cultivării patriotismul tinerei generaţii, o latură importantă a educaţiei, mai ales în zilele noastre, când valorile morale par să nu mai aibă importanţă în societate.

     Activităţile au fost organizate de cadrele didactice cu sprijinul Consiliului Local Lupac, Primăriei Lupac, Parohiilor romano-catolice Lupac şi Clocotici şi al Uniunii Croaţilor din România, fiind sprijinite financiar de părinţii elevilor, care s-au alăturat acestui proiect.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage