Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - Serbare de Craciun
Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow Serbare de Craciun arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

Serbare de Craciun PDF Imprimare E-mail
joi, 15 februarie 2018

     Cu câteva zile înainte de a intra în vacanța de iarnă, mai exact marți, 19 decembrie, într-o atmosferă plină de căldură şi liniște sufletească, preșcolarii și școlarii de la Școala Generală nr. 2 din Carașova au prezentat, în fața părinților și a bunicilor, un minunat spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă. Cu acest prilej, copiii, îndrumați și coordonați de cadrele didactice, au pregătit cu mare entuziasm, momente artistice care au cuprins dans, cântece, poezii și colinde, potrivit obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorii Naşterii Domnului.

    „În preajma sărbătorilor sufletele noastre se deschid, știind că la ușile caselor noastre vor bate colindătorii cu picioarele înzăpezite și cu glasurile fierbinți, purtători de urări ce nu-și pierd niciodată prospețimea, farmecul și forța lor. În așteptarea lui Moș Crăciun, copiii de la grădiniță au pregătit momente speciale, în prag de sărbătoare, pentru Moșul bun, care este alături de noi, ca întotdeauna, pentru părinții lor, care le asigură liniștea și afecțiunea de care au nevoie. Să-i privim, să-i ascultăm cu inimile deschise, cu înțelegere și dragoste!”, au fost cuvintele de deschidere rostite de Ghera Ana Sabina, educatoarea micuților preșcolari. În acel moment și-a făcut apariția și Moș Crăciun, dealtfel, cel mai așteptat moment.

dsc_0154.jpg     La fel ca în fiecare an, bătrânelul, ajutat de Uniunea Croaților din România, a sosit cu sacul plin, spre entuziasmul micuților care l-au așteptat așa cum se cuvine, cu bradul împodobit și cu sala de clasă frumos ornată. Costumați în fulgi de nea și foarte emoționați, cei mici s-au străduit să danseze, să recite poezii și să cânte cât mai bine cântecele pe care le-au pregătit împreună cu educatoarea lor. Din program amintim: „Dobro vecer”, „Svim na zemlji”, „Am plecat să colindăm”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Ăsta-i Crăciunul”, „We Wish you a Merry Christmas”, o minunata selecție de colinde în limba croată, română și engleză. La finalul serbării copiii le-au urat tuturor celor prezenți Crăciun fericit și “Sretan Boić”. Bucuria și satisfacția a fost prezentă atât pe fețele micilor artiști, cât și în sufletele spectatorilor, care au aplaudat îndelung evoluția micuților. Moșul, încântat și el de talentul prichindeilor, i-a răsplătit cu multe cadouri. Piticii s-au bucurat din plin de cele primite, mai ales că știu precis că Moșul le va mai face o vizită, în seara de Ajun, și acasă, pentru că au fost cuminți și i-au trimis din timp listele cu dorințele lor speciale. A urmat sesiunea de poze, la care Moșul a scăpat ieftin în acest an, nici unul dintre copii nu l-a tras de barbă.

dsc_0053.jpg     După ce a asistat la serbarea prichindeilor, Moș Crăciun a poposit la colegii lor mai mari, care au pregătit și ei o serbare similară, un spectacol de Crăciun de excepție, realizat sub atenta supraveghere a învățătoarelor Ana Filca și Aida Borcescu.

     Magia serbării s-a dezlănţuit prin cântecul de colinde, recitalul de poezii și scenetele bine interpretate de tinerii artişti ai şcolii, care au oferit părinţilor, fraţilor, bunicilor și invitaţilor momente de mare sensibilitate, într-o serbare de ţinută, cu o costumaţie care a impresionat asistenţa. Din programul bogat oferit de școlari amintim: „Fulgi de nea”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Florile Dalbe”, „Iată Vin Colindători”, „Astăzi s-a născut Cristos” etc.

     Pe tot parcursul serbării, părinții si bunicii au stat cu telefoanele și aparatele foto în mână, ca nu cumva să rateze vreo scenă. La final, toți copiii au primit, pe lângă cadouri, nenumărate aplauze de la cei aflați în sală.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage