Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Događaji arrow ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII MATERNE arrow Hrvatska grancica arrow Dogadaji 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Dogadaji

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII MATERNE PDF Ispis E-mail
Friday, 16 March 2018

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește anual la 21 februarie, în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

     Această zi a fost stabilită pentru prima dată în 17 noiembrie 1999, de către UNESCO și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care anul 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor. Începând cu anul 2000, în fiecare an, la 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituţiile care, prin promovarea limbilor materne, militează pentru promovarea diversităţii culturale.

     Pentru a marca această zi importantă, Comisia pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, a organizat un frumos eveniment interetnic, adresat elevilor de gimnaziu, aparținând minorităților naționale.

     Minoritatea croată a fost reprezentată de un grup format din cinci elevi, Frana Darko, Filca Luca, Tincul Ana, Țăran Marian, Țăran Emilia, avându-l ca însoțitor pe prof. Todor Ioan-Milan, președintele organizației locale Nermed a Uniunii Croaților din România. Instruiți și acompaniați la acordeon de Todor Ioan-Milan și la vioară de Gherlița Sebastian, elevii croați au dansat, au cântat, au recitat poezii în limba maternă și și-au prezentat cu mândrie portul tradițional. Cheltuielile aferente participării în cadrul evenimentului au fost suportate de Uniunea Croaților din România, organizație care militează constant pentru păstrarea și promovarea limbii materne, ca și componentă fundamentală a identității etnicilor.

img_20180221_135330.jpg

     Alături de grupul de croați, în sala de festivități de la „Dante Alighieri”, au evoluat copii reprezentând minoritatea rușilor lipoveni, ucraineană, italiană, germană, turcă și elenă.

     Limba maternă și cultura sunt componente esențiale în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.

  img_20180221_130207.jpg   Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbii materne vor servi atât la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume și să inspire, totodată, solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage