Home arrow Hrvatska grancica arrow PESCUITUL ĪN TIMPUL IERNII arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit 
Arhiva articole Hrvatska grancica Aventuri la pescuit

PESCUITUL ĪN TIMPUL IERNII PDF Imprimare E-mail
vineri, 20 aprilie 2018

Iarna, pescuitul intră într-o pauză destinată atât pescarilor hoinari, cât şi celor cărora le place pescuitul staționar, mai puțin celor care pescuiesc la copcă.

     Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că un pescar înrăit cum sunt eu trebuie să stea numai în casă, la gura sobei. Împătimiții au întotdeauna mai multe opurtunități la dispoziție. Dar cum eu sunt adeptul pescuitului la pești răpitori, în special la salmonide, stilul acesta de pescuit mă obligă ca în cea mai mare parte a sezonului rece să stau mai mult prin casă, răsfoind revistele din anii de demult. Sunt nevoit să menționez şi faptul că lecturarea unor reviste sau publicații de specialitate îmi oferă mai multe satisfacții decât vizionarea unor emisiuni cu specific pescăresc. În anii copilăriei mele de pescar ,,hoinar” nu prea am avut acces la reviste de pescuit sau cărți , singura revistă de specialitate mai accesibilă a fost V.P.R., o revistă pe care o împrumutam de la vânătorii din satul meu natal.

     Temperaturile optime pentru un pescuit pe timpul iernii nu ar trebui să scadă sub 0°C. La temperaturi ce scad sub 0°C peştii devin inerți şi inactivi. O scădere rapidă a temperaturii apei este cel mai rău lucru posibil pe timpul unei partide de pescuit în sezonul rece. In aceste condiții, localizarea peştelui este foarte importantă, deoarece nici o momeală, fie ea cât de bună, nu va atrage peştele în locul unde urmează să pescuieşti. Peştii, pe timpul iernii, aflați într-o apă cu temperaturi scăzute, nu prea simt nevoia să se hrănească. Dar dacă momeala le este prezentată în fața nasului, atunci este la fel ca și cum ai oferi unui copil mic înghețată pe o vreme caniculară.

 29262031_1248658241934578_4270158138969161728_o.jpg

     În sezonul rece am avut rezultate pozitive la pescuitul cleanului şi Beldiței (brzak), dar şi la pescuitul șalăului pe Clisura Dunării. Pentru capturarea șalăilor din marele fluviu foloseam de regulă montură cu peştişor viu ori năluci artificiale asemenea celor din silicon sau plastic. Cu ficăței de pasăre și viermişori de carne prindeam pe râul Caraș multe exemplare de clean mare, iar bobițele de pâine înmuiate în lapte erau preferatele bancurilor de beldițe din râul nostru.

     Cele mai bune locuri pentru un pescuit pet imp de iarnă sunt zonele râurilor unde apa este lină şi puțin mai adâncă, cu o adâncime de 1/1,5 m, sau în imediata apropiere a iazurilor și cascadelor naturale formate de-a lungul anilor din pietroaie aduse de vii-turi şi ape învolburate. Un pescuit eficient presupune folosirea metodei cu linie fină, plută cu cârlige de dimensiuni mici şi lansete foarte sensibile, dar şi foarte multă minuțiozitate din partea pescarului. Însă nu doar pescuitul este prioritatea pescarului pe timpul iernii. Un lucru foarte important este şi întreținerea şi revizia anuală a ustensilelor pescarului, a lansetelor şi mulinetelor care, de atâtea ori în carieră, i-au oferit amintiri şi satisfacții de neuitat pe malurile unor râuri sau lacuri. Pe timp de iarnă, când am mai mult timp liber, obișnuiesc să fierb o țuică de Carașova la gura sobei si să desfac arsenalul cu ustensilele de pescuit pentru a verifica dacă nu cumva îmi lipseşte ceva pentru anul care stă să vină. Tot stând la gura sobei, mai fac câteva monturi și leg câteva ace de pescuit. Desigur, şi cititul s-au recititul câtorva articole de pescuit este o alegere foarte bună pentru un pescar care vrea să se documenteze în legătură cu ultimele noutăți în materie de pescuit. Şi, binențeles, ca pescar hoinar ce sunt, nu-mi rămâne nimic altceva de făcut în acele zile decât să visez la marea captură, fie aceasta chiar mai mică decât ultima. Pentru că oricum ar fi, tot captură se cheamă.

Petru Miloş

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage