Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Događaji arrow MANIFESTAREA „POVESTI DE ION CREANGA” arrow Hrvatska grancica arrow Dogadaji 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Dogadaji

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


MANIFESTAREA „POVESTI DE ION CREANGA” PDF Ispis E-mail
Friday, 20 April 2018

Marți, 6 martie 2018, Școala Generală nr. 2 din Carașova a organizat, în colaborare cu Biblioteca Comunală Carașova, activitatea cultural educativă cu tema „Povești de Ion Creangă”.

     Manifestarea a fost prilejuită de împlinirea a 181 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, cel care, prin operele sale, a fermecat copilăria a zeci de generaţii.

     Prezentarea vieții și a operei marelui povestitor a fost făcută de bibliotecarul, prof. Iacob Domaneanț, care a subliniat importanţa creaţiei lui Ion Creangă, cel care a fost, este și va rămâne un dascăl pentru toți copiii. Astfel, elevii, împreună cu bibliotecarul și cadrele didactice, au călătorit în lumea povestitorului din Humulești, prin vizualizarea desenului animat „Ursul păcălit de vulpe” și „Pupăza din tei”, iar cei mici, preșcolarii, au desenat personaje din povestea „Ursul păcălit de vulpe”. A fost amenajată și o expoziţie cu volumele lui Ion Creangă, s-a discutat despre copilăria și năzbâtiile scriitorului și, desigur, despre operele, poveștile și basmele pline de haz și aventuri.

     Scopul manifestării a fost de a-i famili-ariza pe elevi cu poveştile şi operele literare ale lui Creangă, precum și de a le deschide apetitul pentru citit. Pentru că lectura și cărțile dezvoltă imaginația și creativitatea, ajută la înțelegerea emoțiilor, antrenează memoria, atenția și concentrarea, îmbogățesc vocabularul cu noi cuvinte, transmit valori și lărgesc orizonturi.dsc01979.jpg

     Îndrăgitul povestitor s-a născut la data de 1 martie 1837, la Humulești, și a decedat la Iași, pe 31 decembrie 1889. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”, atât de citită şi cunoscută de toţi românii. „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucâ-ndu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! Şi, Doamne, frumos era pe atunci, căci şi părinţii, şi fraţii şi surorile îmi erau sănătoşi, şi casa ne era îndestulată, şi copiii şi copilele megieşilor erau de-a pururea în petrecere cu noi, şi toate îmi mergeau după plac, fără leac de supărare, de parcă era toată lumea a mea!...”

     Citind poveștile lui Ion Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viața satului: oameni buni și răi, harnici și leneși, cinstiți și necinstiți, optimiști, veseli, glumeți, dar hotărâți să lupte pentru o viață mai bună. Întreaga operă este presărată cu proverbe, zicători și expresii populare, care îmbogățesc vorbirea copiilor și-i fac să pătrundă în tainele limbii materne și în comorile înțelepciunii populare. Creangă înseamnă cultură, creaţie şi res-pect pentru valorile spirituale şi nu în ultimul rând, tradiţiile poporului român. Eu nu cred că există copil în lumea asta care să nu fi auzit de Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani, Pupăza din tei, Ursul păcălit de vulpe ș.a.

     Petrecându-și întreaga viață printre copii, marele povestitor a cunoscut preocupările și preferințele lor și de aceea a reușit să creeze pentru ei povești care să-i atragă, dar, în același timp, să-i educe și să-i instruiască. Unele replici au devenit memorabile, iar proverbele și zicătorile din operele sale constituie un adevărat material educativ, Ion Creangă reprezentând o carte indispensabilă în cultura generală a oricărui copil.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage