Home arrow Hrvatska grancica arrow „OUA ÎNCONDEIATE DE PASTI” arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

„OUA ÎNCONDEIATE DE PASTI” PDF Imprimare E-mail
joi, 03 mai 2018
      În perioada 26-30 aprilie 2018, în cadrul programului Școala Altfel ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”, școlarii și preșcolarii Școlii Generale nr. 2 Carașova au avut ocazia să cunoască modul în care bunicile și străbunicile lor încondeiau ouă, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale. Activitatea cultural-educativă, intitulată „Ouă încondeiate de Paști”, a fost organizată în colaborare cu Biblioteca comunală Carașova și a avut ca scop transmiterea tinerei generații a dragostei pentru tradițiile populare.dsc_0227.jpg

     Prof. Iacob Domaneanț, alături de cadrele didactice, Filca Ana, Ghera Ana-Sabina, Borcescu Aida, le-a împărtășit elevilor tehnica de a încondeia ouă cu ceară, un obicei străvechi transmis din generație în generație. Dacă în prezent ouăle se decorează cu tot felul de stickere și vopsele cât mai colorate, în trecut, femeile încondeiau ouă folosind tehnici speciale, care constau în aplicarea cu ceară a unor motive inspirate din natură, cum ar fi cireșe, crenguțe, frunzulițe și altele, după care le scufundau în diferite culori, obținute din ceapă, sfeclă roșie, coji de nucă și varză roșie.

     În cadrul acțiunii, elevii au avut ocazia să participe la procesul de încondeiere, iar la final fiecare a avut propriul ou încondeiat.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >