Home arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit arrow GĀNDURI BUNE ĪNAINTEA DESCHIDERII NOULUI SEZON AL PESCUITULUI LA PASTRAV arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit 
Arhiva articole Hrvatska grancica Aventuri la pescuit

GĀNDURI BUNE ĪNAINTEA DESCHIDERII NOULUI SEZON AL PESCUITULUI LA PASTRAV PDF Imprimare E-mail
joi, 03 mai 2018

După lunga perioadă de prohibiție din iarnă, în timpul căreia peştii au avut parte de linişte şi odihnă, urmează deschiderea noului sezon de pescuit la salmonide, sezon care, în mare parte a zonelor din regiunea montană, se deschide la 1 mai.

      Începutul lunii lui florar aduce bucurie în rândul pescarilor sportivi, dedicați trup şi suflet pescuitului la păstrăv cu muscă artificială, rotative, oscilante şi voblere de culori diferite, ce imită perfect hrana naturală a peştelui la început de sezon. Pescuitul păstrăvului la muscă artificială necesită multă minuțiozitate din partea pescarului, deoarece momeala trebuie prezentată peştilor la suprafața apei şi nu între ape sau pe fundul acesteia. Este cazul pescuitului la oscilante şi twistere.

     Păstrăvii la început de sezon sunt foarte flămânzi, fapt de la sine înţeles după o iarnă grea şi foarte lungă, în timpul căreia mai că nu găsesc nimic de mâncare. Iernile grele au un efect straniu asupra peştiilor şi în special asupra puieţilor de păstrăvi. Aceştia pierd aproximativ 10 % din dimensiunea pe care o aveau la sfârșitul toam-nei. Fenomenul apare atât în rândul păstrăvului sălbatic, cât şi în rândul păstrăvului de crescătorie, ambele categorii de peşti fiind afectaţi de vremea geroasă din timpul iernii. Așadar, la început de sezon, peștii vor fi foarte flămânzi, dar în acelaşi timp, foarte sceptici în privința nălucilor prezentate pe luciul apei din partea pescarului. Eu personal, în această perioadă, folosesc năluci de dimensiuni foarte mici, în schimb, pe timpul verii, în mijlocul sezonului, optez pentru folosirea nălucilor de dimensiuni foarte mari. Acum depinde şi de apele în care pescuim, dar şi de mărimea peştilor care se găsesc în ea.

30572089 .jpg

     În ultimii patru ani pescuiesc mai mult în apele din Austria, unde râurile sunt pline cu peşti, precum erau şi la noi în țară mai demult, bunăoară în râul Caraș, dar asta înainte de năvălirea braconierilor. Într-adevăr, în Austria pescuitul sportiv este foarte scump, iar pentru a intra în posesia unui permis de pescuit este nevoie să susții un examen, asemenea celui pentru obţinerea permisului de conducere. Unde mai pui taxele şi cotizațiile foarte costisitoare care trebuie achitate asociațiilor din care faci parte. Însă toate eforturile financiare mi-au fost răsplătite cu vârf şi îndesat. Am avut parte de capturi impresionante de păstrăv, lipan, păstrăv curcubeu, iar bunul Dumnezeu m-a binecuvântat şi cu câteva exemplare de lostriță cu care l-aş fi făcut invidios până şi pe vestitul pescar Aliman, personajul din povestirea „Lostriţa” de Vasile Voiculescu.

30629488.jpg     Hoinăresc printre bălți şi ape...sunt un pescar hoi-nar, până la urma urmei. Şi ce poate fi mai frumos? În curând se va termina perioada de prohibiţie iar eu o să am parte, din nou, de nişte partide de pescuit de neuitat! De neuitat va fi şi următorul răsărit şi următorul apus, următoarele plimbări pe malul apei şi descoperirea unor noi locuri de pescuit, următorul grătarel şi următoarea bere rece savurate în tihna naturii...

     Iar ca pescar hoinar ce sunt, întotdeauna am să visez la următoarea mare captură!

Petru Miloş

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage