Home arrow Hrvatska grancica arrow ZIUA MONDIALA PENTRU DIVERSITATE CULTURALA, PENTRU DIALOG AI DEZVOLTARE arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA MONDIALA PENTRU DIVERSITATE CULTURALA, PENTRU DIALOG AI DEZVOLTARE PDF Imprimare E-mail
luni, 02 iulie 2018

     Luni, 21 mai 2018, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin și Uniunea Croaților din România au marcat Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, printr-o acţiune menită să ducă la o mai bună înţelegere a dimensiunii culturii a celor două comunităţii din Banatul Montan. Acțiunea a fost găzduită de Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa și a avut scopul să întărească dialogul intercultural între diferitele comunități etnice din Caraș-Severin. Cu această oca-zie au avut loc discursuri, a fost vernisată o expoziție de fotografie ce ilustrează costumul tradițional, dansurile și obiceiurile din comuna Carașova, iar atracția acțiunii au fost doi tineri chipeși, îmbrăcați în costum tradițional carașovenesc.

2.jpg

     „Ideea pentru care, la nivel mondial, s-a înființat această zi, se datorează lipsei de dialog între culturi și foarte multe dintre conflictele pe plan mondial au, din păcate, la bază, neînțelegerile dintre diferitele culturi. Primul pas pentru a nu se ajunge în astfel de situații este dat cu certitudine de cunoașterea reciprocă, de dialog și de aprofundare a acestor relații. În spiritul acestei zile mondiale, cele două etnii ale Banatului Montan doresc să marcheze, prin această acțiune la Reșița, dialogul între culturi”, a declarat conf. univ. dr. ing. Chioncel Cristian, vicepreședinte al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin.

     „Conviețuirea presupune, printre altele, cunoaștere reciprocă, iar în acest context aș vrea să subliniez bunele relații dintre comunitatea germană și cea croată, respectiv Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin și Uniunea Croaților din România. Comunitatea croată are o tradiție pe aceste meleaguri, de peste VII secole, deci o tradiție veche, și dincolo de conviețuire, fiecare comunitate, pentru a se conserva are nevoie de acțiuni care să păstreze această identitate națională, ceea ce noi am făcut și facem în continuare. Sigur că până în prezent rolul acesta l-a avut învățământul din școală și biserică, iar acum, prin condițiile oferite de Statul Român, putem păstra mai bine aceste valori culturale. Pentru aceasta este nevoie și de cunoaștere reciprocă, pentru că altfel nu putem să înțelegem cultura celuilalt, astfel putând să apară tensiuni care pot genera chiar și conflicte militare. Uniunea Croaților din România militează, în continuare, pentru păstrarea identității și realizarea conviețuirii cu semenii noștri, indiferent dacă sunt majoritari sau minoritari, ” a spus, printre altele, prof. Iancov Gheorghe, secretar general al Uniunii Croaților din România.

     Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare este marcată în fiecare an la data de 21 mai. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage