Home arrow Hrvatska grancica arrow Anunturi arrow „OMUL DE TURTA DULCE” PE SCENA CAMINULUI CULTURAL CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Anunturi 
Arhiva articole Hrvatska grancica Anunturi

Search by tag : Hrvatska


„OMUL DE TURTA DULCE” PE SCENA CAMINULUI CULTURAL CARASOVA PDF Imprimare E-mail
vineri, 13 iulie 2018

     Miercuri, 6 iunie, în incinta Căminului Cultural din Carașova, actorii Teatrului de Vest din Reșita au pus în scenă spectacolul pentru copii „Omul de turtă dulce”, de David Wood, în regia lui Ştefan Iordănescu, scenografia şi costumele, Erika Cseglödi. Din distribuţia piesei, care este un muzical pentru copii, fac parte actorii Ana-Maria Cizler, Camelia Ghinea, Marius Tudor, Andrada Samoilă, Florin Ibraşi, Florin Ruicu şi Sorin Fruntelată.

     Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Căminul Cultural Carașova, reprezentat prin Mihăilă Marian, directorul instituției. Au fost prezenți elevii și profesorii Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat din Carașova, Școala Generala nr. 1 Carașova, Școala Generala nr. 2 Carașova, Școala cu clasele primare din Nermet, Școala cu clasele primare din Lupac, Clocotici, Vodnic și Rafnic. Transportul elevilor a fost asigurat de Uniunea Croaților din România, care, de altfel, sprijină toate acțiunile culturale și educative.

 dsc_gggg0012.jpg    „Omul de turtă dulce” prezintă povestea omuleţului făcut din aluat cu parfum de portocale, de către „oamenii mari”, şi adus la viaţă de Solniţă şi Piperniţă, două personaje cu suflet, animate de bune intenţii, care trăiesc pe un raft al dulapului din bucătărie şi se trezesc noaptea pentru aventuri şi distracţii. Trezit la viaţă, Omul de turtă dulce află despre o dramă petrecută, de curând, printre personajele care populează bucătăria. Şi anume, Domnişoara Cuc, din Ceasul cu Cuc, şi-a pierdut vocea şi, devenind inutilă, riscă să fie aruncată la gunoi de către „cei mari”. Omul de turtă dulce pleacă într-o aventură, pe raftul de sus, să facă rost de vreun remediu pentru ca Domnişoara Cuc să îşi recapete vocea. Acolo dă peste Doamna Ceai, o cucoană aparent nesuferită, cu care intră în conflict. Între timp, în bucătărie îşi face apariţia şi personajul negativ, Şoricelul, care vrea să-l mănânce pe Omul de turtă dulce şi, desigur, lucrurile se complică. Până la urmă, binele învinge şi Cucul îşi recapătă vocea, întreaga aventură terminându-se cu un concert susţinut de toate personajele de pe raft, cu Omul de turtă dulce pe post de solist rock.

     Spectacolul regizat de Ştefan Iordănescu este plin de ritm şi viaţă, fiecare personaj fiind bine conturat, având trăsături accentuate inspirat, aşa cum se cade personajelor din basme. Îl avem pe Omul de turtă dulce (Ana-Maria Cizler), un personaj bun, blând, cald, parfumat, dar şi energic şi curajos, gata de luptă pentru a-şi ajuta prietenii, om care aduce lumină şi bucurie atât colegilor de raft, cât mai ales copiilor din sală. Îi avem pe bine-intenţionaţii Solniţă (Florin Ruicu) şi Piperniţă (Florin Ibraşi), dar, care produc mai mult încurcături, o avem pe „artistă”, pe Domnişoara Cuc (Andrada Samoilă), care din nefericire şi-a pierdut vocea şi riscă să dispară la tomberon, fiindcă un artist fără voce e terminat, o avem pe Doamna Ceai (Camelia Ghinea), aparent răutăcioasă şi nesuferită, dar gata să ajute şi ea la necaz, îl avem pe Şoricelul-gangster (Marius Tudor), personajul negativ, care, până la urmă, este convertit la sentimente mai bune. Pesonaje frumoase, vii, costume sugestive, un decor de poveste, în care dulapul de bucătărie devine o lume plină de frumoase surprize, dar şi de pericole. Aşa cum e de aşteptat, cele mai mari pericole vin dinspre „oamenii mari”, care nu se văd, dar pot fi auziţi cum pun la cale răutăţi la adresa lucrurilor însufleţite din bucătărie.

     Simpaticele personaje de pe scenă au fost răsplătite cu ropote de aplauze de către copii, dar și „oamenii mari”, prezenți în sala de spectacole.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage