Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA 2018
Home arrow Hrvatska grancica arrow FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA 2018 arrow Hrvatska grancica arrow Folclor 
Arhiva articole Hrvatska grancica Folclor

FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA 2018 PDF Imprimare E-mail
marti, 04 septembrie 2018

     In perioada 22-26 august 2018 a avut loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Proetnica, eveniment organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș.

     Această ediție a festivalului a avut loc în Anul European al Patrimoniului Cultural și a cuprins o serie de manifestări inedite, menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene. Prin acest proiect s-a urmărit consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. Astfel, ProEtnica și-a propus să devină o Agora pentru exprima-rea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului s-au bucurat de partici-parea a 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. Latura internațională a festivalului a fost asigurată de prezența minorității naționale a Sorabilor din Germania.

 img_5220.jpg

      Festivalul a cuprins momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, care au putut fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea, evenimentul a cuprins o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care au reunit lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Festiva-lul a reunit și meșteșugari și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce au putut fi vizitate în toate cele cinci zile de festival. Serile festivalului Proetnica 2018 s-au încheiat cu concerte susținute de formaţii şi interpreţi consacrați atât în ţară cât şi în străinătate.

 img_5224.jpg    Timp de 5 zile, etnici croați, albanezi, germani, polonezi, armeni, greci, romi, bulgari, italieni, ruși lipoveni, slovaci, tătari, cehi, macedoneni, turci, maghiari, evrei, ucraineni, ruteni, sârbi și români s-au desfășurat în forță pe scena amplasată în Piaţa Cetăţii, oferind un program variat și bogat.

     Minoritatea croată a fost reprezentată de Ansamblul „Karaševska zora”, aflat sub egida Uniunii Croaților din România, și care participă an de an la acest festival. Repertoriul ansamblului a cuprins dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate au evidenţiat frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor specifice comunităţii croate din România. Veselia, ritmul şi muzica exprimate prin dansurile tradiţionale carașovenești au revelat publi-cului o imagine elocventă a bogăţiei sufleteşti a minorităţii croate. De asemenea, formația cultural artistică s-a remarcat și prin costumele po-pulare specifice croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, costume cunoscute în studiile etnografice şi sub denumirea de costumaţie populară „caraşovenească”. Aceste costume reprezintă zestrea pe care carașovenii au moştenit-o de la bunici şi străbunici, iar componenții ansamblului „Karaševska zora“ le poartă de fiecare dată cu mândrie, stârnind admirația privitorilor.

     Evenimentul din Sighișoara s-a bucurat și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage