Home arrow Hrvatska grancica arrow SCOALA LUPAC LA ĪNCEPUT DE AN SCOLAR arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

SCOALA LUPAC LA ĪNCEPUT DE AN SCOLAR PDF Imprimare E-mail
joi, 18 octombrie 2018

     Un 10 septembrie neaşteptat de însorit şi un început de an şcolar care, datorită căldurii plăcute degajate de aerul proaspăt al dimineţii, aducea mai mult cu o zi oarecare din, veşnic, prea scurta vacanţă de vară. Doar pe alocuri, cu o graţie leneşă, câte o frunză veştejită rătăcea prin văzduh, din când în când – prea puţin, parcă, pentru a convinge vreun copil că toamna tocmai ce a bătut la uşă, iar clopoţelul tocmai ce se pregătea să sune de intrare. Părea o zi banală, tocmai bună de joacă!

     Aşa i-a găsit prima dimineaţă din noul an şcolar 2018-2019 pe elevii din Clocotici şi Lupac, adunaţi laolaltă în curţile şcolilor gimnaziale din localităţile lor; o atmosferă veselă şi relaxantă cu copii frumoşi şi zâmbitori, bucuroşi să reînceapă jocul întrerupt în iunie. De cealaltă parte a careului, cadrele didactice şi doamna directoare a şcolii Lupac, Maria Marina Spătaru (prezentă la deschide-rile de an de la ambele şcoli), reamintindu-le copii-lor regulile jocului. Au fost prezenţi şi preoţii (Petar Dobra la Clocotici şi Marian Tincul la Lupac), care, înainte de începerea festivităţii, au oficiat fiecare căte o slujbă religioasă pentru copii; primarul Marian Vlasici şi reprezentantul UCR, Gheorghe Şera, cu vorbe de susţinere şi îmbărbătare pentru elevi...şi, în fine, dar nu în ultimul rând, Poliţia Lupac, prin noul şef de post, Rosian Vasile, asigurând elevii că există în permanenţă cineva prin preajmă care veghează la siguranţa lor.

 dsc01760.jpg

dsc01751.jpg     Am aflat cu bucurie: la Clocotici s-a înfiinţat o clasă cu predare în limba croată la ciclul gimnazial! Pentru prima dată şcoala Lupac va avea o clasă de a V-a, unde toate materiile vor fi predate în limba maternă (excepţie făcând româna, matematica şi engleza – spune glumind doamna directoare!).

     Am constatat cu amărăciune: numărul elevilor este tot mai mic de la an la an. În anul 2015-2016, (an în care numărul elevilor era deja diminuat!) Şcoala Lupac pornea la drum cu un efectiv total de 192 de elevi din ciclul şcolar şi preşcolar. Pentru anul şcolar 2018-2019 Şcoala Lupac va trebui să se mulţumească cu doar 117 elevi.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage