Home arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditii arrow JOC SI VOIE BUNA LA RUGA DIN IABALCEA arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Obiceiuri si traditia

JOC SI VOIE BUNA LA RUGA DIN IABALCEA PDF Imprimare E-mail
joi, 18 octombrie 2018

     În data de 8 septembrie, creștinii catolici dar și cei ortodocși, sărbătoresc nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică. În Banatul de munte, mai multe localități sărbătoresc ruga sau „nigeia” în această perioadă. Sărbătoarea coincide cu sfârșitul verii și începutul anotimpului în care noaptea începe să se mărească, iar serile și diminețile încep să se răcorească, semn că se apropie toamna și iarna.

 dsc_0hhhh080.jpg

dsc_0nnnnn096.jpg     Astfel, sâmbătă, pe 8 septembrie, dar și a doua zi, duminică pe 9 septembrie, locuitorii satului Iabalcea și-au sărbătorit ruga. Încă de dimineață, localnicii și-au așteptat musafirii ca să participe împreună la slujba de la biserică după care a urmat masa de prânz de unde nu a lipsit supa de găină, tradiționalele sarmale, friptura, prăjiturile, dar și răchia de prună. Toate aceste bunătăți au fost pregătite cu câteva zile înainte de către gospodinele harnice.

     Spre seară, atât localnicii cât și oaspeții s-au adunat în centrul satului, unde formația lui Milan Todor a oferit muzică de calitate, creând astfel o atmosferă de neuitat. A fost vesel, toată lumea a dansat, şi astfel, pe bună dreptate se poate spune despre iabalceni că sunt printre “primii petrecăreţi” din toate cele şapte sate croate. Și în acest an, programul muzical a fost susţinut de către Uniunea Croaților din România.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage