Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow ZIUA NATIONALA SI CENTENARUL MARII UNIRII arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA NATIONALA SI CENTENARUL MARII UNIRII PDF Imprimare E-mail
marti, 15 ianuarie 2019

  Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, cu steaguri în mână, tricolor pe piept sau îmbrăcaţi în costume populare, sute de mii de români au îndurat gerul și au urmărit ceremoniile organizate în marile oraşe ale ţării.

     România a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire din 1918. În București, la Alba Iulia, dar și în peste 400 de orașe din țară au avut loc manifestații si defilări militare pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

     Aproximativ 4.000 de militari români şi străini din toate categoriile de forţe au defi-lat sâmbătă, de 1 Decembrie, la parada de Ziua Naţională a României, desfăşurată la Arcul de Triumf din Capitală. Parada a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional. Au fost trase salve de tun, iar şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, după care a urmat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi la datorie în războaiele mondiale şi în teatrele de operaţiuni militare.

     La Alba-Iulia, locul în care acum un secol se proclama Unirea, zeci de mii de oameni, în costume populare, fluturând steagul tricolor, ajunși cu căruțe, biciclete sau automobile, au venit pentru a se bucura împreună de momentul istoric: Centenarul Marii Unirii. Peste 150.000 de români din toate colțurile țării au participat la manifestările prilejuite de Ziua Națională în Capitala Marii Uniri. Au avut loc depuneri de coroane la statuia Regelui Ferdinand, după care a fost inaugurat Monumentul Unirii în prezența președintelui țării. Momentul culminant a fost parada militară, o paradă cu 2.000 de forţe de ordine, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane şi elicoptere. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României au fost executate 21 de salve de tun.

     Peste două mii de oameni au asistat la cere-monialul primirii solilor din Cetăţile de Scaun, la citirea în Sala Unirii a “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia”, precum şi la dezvelirea a două plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegaţi care, la 1 Decembrie 1918, au decis Unirea Transilvaniei cu România.

     Chiar dacă sunt departe de casă, milioane de români din diaspora sărbătoresc şi ei Ziua Naţională. Momente festive au fost organizate în mai multe ţări din întreaga lume.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage